Bild: stock.xchng

Plan som lyfter med mindre och mindre bränsle. Piloter som tvingas arbeta gratis och som är så utmattade att de somnar under flygningarna. Personal som inte vågar sjukskriva sig eftersom de då riskerar få sparken.

Vittnesmålen från anställda på lågprisbolaget Ryanair som Södermanlands Nyheter (SN) rapporterar om på tisdagen är skakande.

Artikeln har inte gått flygbolaget obemärkt förbi. När tidningen ber Ryanair om en kommentar blir svaret från kommunikationschef Robin Kiely ett hot om att stämma tidningen. Liknande uppgifter som dem SN rapporterar om har fått bolaget att stämma brittiska Chanel 4.

Ryanair är ett företag som gjort sig känt för usla villkor för de anställda och ett lätt sadistiskt anslag mot passagerarna. Företagets vd, Michael O’Leary, har byggt hela sitt bolags karriär på kontroversiella beslut. Förmodligen väl medveten om garanterade pressklipp, liksom att drivkraften till billiga resor för den stora majoriteten väger tyngre än några ynka arbetsvillkor. Så vadan denna starka reaktion från bolagets kommunikationschef?

Intressant är vad Sydsvenskans Per Svensson skrev om Ryanair tidigare i augusti: “Att det nu ändå mumlas och viskas i rättens krater. Ryanair-anställda gör försök att formera sig till fackligt verksamhet och milt motstånd.”

Kan det vara en förklaring, att man från företagets sida bryskt försöker kväsa försök till organisering?

Det låter inte helt otroligt. Hittills har ju branschen följt i Ryanairs spår – minns SAS-krisen från i vintras. En utveckling som skulle gå åt motsatt håll – där Ryanair börjar förlora marknadsandelar gentemot andra bolag – är ju emot själva den stomme bolaget är byggt på.

Framtiden lär utvisa om personalen vinner kampen om sina villkor. Men den som månar om om löntagarnas situation på arbetsmarknaden har all anledning att resa på annat sätt.

Och om Ryanair känner sig sugna på att stämma oss för dessa rader – well, feel free.