C och FP behöver arbetsträna i sin viktigaste uppgift: Att vara mittenpartier. En ”Dansk situation” i riksdagen öppnar för SD att ta mittenfältet, precis som Dansk Folkeparti.

Det är en ovan situation – men det Sverige behöver nu mest av allt är en fungerande politisk mitt. Som förstår sin uppgift i politiken.

Mitten har ingen speciell färg alls. Det är djupt problematiskt att vi har fått för oss det. Mitten är ett utrymme, en position som man kan erövra och fylla i politiken.

I Sverige har vi glömt det, därför att vi har haft ett politiskt landskap och en parlamentarisk situation där vi ofta kunnat unna oss lyxen att slippa hantera ett rörligt mittenutrymme. Efter valet 2014 måste vi begripa vad det handlar om, fortare än kvickt.

Det som händer nu är att Sverigedemokraterna är på väg att erövra den politiska mitten. Vi envisas med att kalla det ”vågmästarroll”, för att undvika den verkliga innebörden av det.

Den verkliga innebörden är att man i ett splittrat parlamentariskt läge – som vi har fått nu, och som är regel i många demokratier – placerar sig i den kil där man kan börja sätta dagordningen. Det var exakt vad som hände i Danmark 2001 med Dansk Folkeparti.

Genom att slå ut det liberala partiet Radikale från nyckelpositionen kunde Dansk Folkeparti erövra mittenfältet. Det var där de fick sin makt – inte genom något slags magi. Mitten fick ett nytt innehåll, i stället för socialliberalerna i Radikale som hade en lång tradition att samarbeta åt båda hållen. Resultatet för dansk politik kan vi se idag. Nu kan vi själva vara där.

Men det här har man aldrig förstått i Sverige, eftersom man aldrig har förstått den parlamentariska situation man alltid levt med i Danmark. Det är dags att ta till sig den kanske viktigaste lärdomen om Dansk Folkepartis framgång, nu när vi har hamnat i en dansk situation i riksdagen.

Moderaterna behövs i opposition – en ”grosse koalition” skulle döda den parlamentariska dynamiken och göda än mer allmän motvilja mot systemet. Det är Centerpartiet och Folkpartiet som nu måste skärpa sig och börja arbetsträna just i det som är deras enda rimliga uppgift i politiken: att vara pragmatiska mittenpartier. I stället för att vara åsneaktigt styva i korken, och på det viset lämna vidare uppgiften som mittenparti till SD.

Det som Dansk Folkeparti gjorde i det danska parlamentet kan alltså SD vara på väg att göra i Sverige, och då är skulden inte minst Centerpartiets och Folkpartiets.

Jesper Meijling

Jesper Meijling är arkitekt och ekonomiforskare. Författare till boken ”Marknad på villovägar”.
Tidigare radioproducent vid SR P1 inom samhälle, politik och ekonomi. Doktorand vid KTH i egna projektet ”Markets, Spatial Order and Sustainable Urban Futures”.

Jespers gästblogg ”Marknad och politik” kommenterar marknadiseringsfenomenet i svensk politik, främst kring problemen med påtvingade marknadsmodeller och så kallad new public management i offentliga system och institutioner.