Under torsdagsmorgonen rapporterar flera medier – först var Västerbottens Folkblad – att det är IF Metalls ordförande Stefan Löfven, som i morgon kommer att utses till ny partiledare för Socialdemokraterna, när partistyrelsen samlas.

För att förstå varför Löfven kan bli den som nu ska leda Socialdemokraterna, kan man lägga ett pussel kring vad ett sådant beslut innebär. Löfven sitter exempelvis inte i riksdagen – vem tar debatten? Sitter han som ordförande även efter nästa partikongress, som hålls våren 2013 – eller är hans uppgift att lugna och samla sitt parti, för att lämna över till någon annan, kanske en person vald efter en längre process?

Om och i så fall när utnämningen av Löfven bekräftas av partisekreterare Carin Jämtin, får sådana frågor troligen sina svar. Till dess, ett par vilda gissningar:

  • Löfven är en temporär lösning, som köper tid till Socialdemokraterna att samla sig kring politiken och partiets framtid. Jämtin kommer att utse respekterade partiföreträdare för att leda ny politikutveckling. Som bekant skriver Socialdemokraterna just nu på nytt partiprogram. På kongressen 2013 klubbas det, samtidigt som en noga nagelfaren riksdagsledamot tar över som ordförande.
  • Skolpolitiske talespersonen Mikael Damberg utses till gruppledare i riksdagen, vilket bland annat innebär att han får ta partiledardebatterna. Damberg får chans att växa in i den större kostym, som många socialdemokrater länge har menat att han en dag ska fylla.
  • Den ekonomisk-politiske talespersonen Tommy Waidelich får tacka för sig. Waidelich har inte visat sig oumbärlig och många socialdemokrater ser gärna att han ersätts av en kvinna. Då ligger Ylva Johansson bra till. Ett wild card är S-kvinnors ordförande Lena Sommestad, som träder in i riksdagen om den tidigare ekonomisk-politiske talespersonen Thomas Östros menar allvar med att avveckla sig från politiken.

Som sagt, vilt spekulerat. Snart vet vi mer.

Uppdatering: Under morgonen säger sig allt fler veta att Österberg blir gruppledare i riksdagen. Det innebär kontinuitet (han har tidigare varit statsråd), men också att Österberg måste slipa rejält på sina debattkunskaper.