Folkpartiet svänger om att alla kommuner ska ta emot flyktingar. Det är en välkommen nyhet som innebär att det nu finns en majoritet för förslaget i riksdagen.

För varför ska vissa kommuner – i många fall väldigt välbeställda sådana – kunna låta bli att ta ansvar för människor som har flytt till vårt land? Särskilt när det i många av dessa kommuner skulle finnas betydligt bättre möjligheter att få ett jobb.

Moderata kommuner tycks ha en särskilt fallenhet för att vägra att ta emot flyktingar. Sämst är M-styrda Vellinge som bara har elva asylsökande i kommunen. Trots att det är en av Sveriges mer välbeställda kommuner och som har en låg arbetslöshet.

När Dagens Arena tittade på kommunernas mottagande i veckan visade det sig att M-ledda Vaxholm bara har tagit emot två personer med uppehållstillstånd det senaste året. Samtidigt som arbetslösheten är på låga 2,4 procent.

Listan kan göras längre. Men symptomatiskt är att ursäkterna från kommunerna ekar tomt. Många gånger skyller man på bostadsbrist. Som om det inte finns större möjligheter att bygga bostäder i en kommun med god ekonomi och låg arbetslöshet. I de kommuner som tar emot flest kommuner har samtliga det gemensamt att de ligger över rikssnittet i arbetslöshet.

Det är bra att Folkpartiet har dragit slutsatsen att den verkligheten inte är hållbar. För självklart ska alla kommuner ta sitt ansvar.