Var det Kenneth? Krister? Det verkar stört omöjligt att komma ihåg vad Centerpartiets toppkandidat i EU-valet heter. Kent Johansson är namnet som gång på gång tycks svikas av mitt minne.

Centern haltar rejält inför EU-valet. Partiet skulle behöva ett smärre mirakel för att vända opinionen. Det hjälper inte att partiets huvudkandidat – trots flera år i parlamentet – fortfarande är en riktig doldis.

När han på måndagsmorgonen frågades ut i P1 Morgon tornade molnen upp sig ytterligare. I partiets valprogram står att C vill lägga ner onödiga EU-myndigheter. Men på en direkt fråga kunde Johansson inte svara på vilka myndigheter han vill lägga ned. Och det var inte enda gången man sträckte sig efter skämskudden under intervjun.

Kent Johanssons profilfråga är forskning. En svår fråga som inte talar till varken väljarbasen eller den breda allmänheten.

EU:s forskningspolitik har varit bra på en sak: Att skapa experter på att fylla i blanketter. Men med krångliga ansökningsregler och byråkratiska processer får den samtliga forskare som någon gång har gett sig på idén att ansöka om anslag att förbanna tillvaron.

Med den vetskapen framstår det som ett mysterium att Johansson inte har valt att prioritera frågor som ligger närmare den egna väljarbasen. Om inte jordbrukspolitik så åtminstone klimat och energi där hans föregångare Lena Ek har haft inflytande över utsläppsregler.

Att partiet satsar på att göra sitt motstånd till EMU till en valfråga gör inte läget bättre. Kent Johansson var själv förespråkare för euron när det begav sig. Partiet har alltså inte satt honom i en enkel position när han nu tvingas förklara varför han ändrat ståndpunkt.

Frågan är hur många väljare som känner att EMU-frågan är vad som kommer att avgöra vilket parti de tänker lägga sin röst på. Omröstningen avgjordes för mer än tio år sedan. För de allra flesta framstår införandet av euro som ytterst perifer efter den kris som EU har gått igenom.

Nu gör mitt minne förmodligen helt rätt i att vägra spara Kent Johanssons namn för framtiden. En inte allt för vågad gissning är att om C lyckas behålla sitt mandat i Europaparlamentet är det ett annat namn som kommer att kryssas förbi Johanssons: Fredrick Federley.

Men visst är det bekymmersamt för Centern att deras huvudkandidat inte drar några väljare. Särskilt med tanke på att valresultatet kommer tolkas som en lägesstatus inför riksdagsvalet.