Coop först ut med fula frukter“. “Succé för Coops ekoexperiment“, “Sveriges grönaste matvarukedja”. De senaste månaderna har Coop fått en rejäl varumärkseboost.

Krokiga morötter som säljs för att minska matsvinnet och en mysig småbarnsfamilj som får testa att leva på bara ekologisk mat i två veckor får medvetna konsumenters hjärtan att smälta.

Men hållbarhet handlar inte bara om ekologiskt mys. Och en särskilt hållbar personalpolitik verkar företaget inte villigt att stå upp för.

På fredagen kan SR Ekot berätta att Coop anklagas för att kringgå Las i samband med att två stora butiker genomgått en omorganisation. Stora delar av personalen har med bara en månads varsel fått betydligt färre timmar. Människor som jobbat på Coop i många år får plötsligt tusentals kronor mindre i månaden i lön.

Handels har beslutat att driva fallet till Arbetsdomstolen och man kan bara hoppas att någon form av insikt infinner sig på företaget om att månar man om fula tomater kan man inte behandla personalen som vilken slit och slängvara som helst.

Som det är nu tvingas Annicka efter 38 år på Coop vänta på ett sms för att få en rimlig arbetstid. Ska det vara tacken efter nästan fyra decennier på samma företag? Det finns inte en knasig grönsak i hela världen som kan rädda Coops rykte när man gör något så oanständigt.