Bild: Maria Georgieva

Alliansens gröna röst har talat. Centerpartiet vill lägga 12 gånger mer på sänkt dieselskatt än på miljövänliga biobränslen.

Centerpartiet vill satsa 300 miljoner kronor på att sänka dieselskatten, en tredubbling jämfört med regeringen. Samtidigt lägger man 25 miljoner på miljövänliga biobränslen för att ”underlätta grön omställning”. Det skriver partiet på DN debatt i samband med släppet av budgetmotionen.

Satsningen på diesel är alltså 12 gånger större än satsningen på biobränslen. Hur den prioriteringen ska leda till en grön omställning är dunkelt.

Alliansens gröna röst har en hel del att förklara hur partiets ”närodlade politik” ska realiseras samtidigt som vår planet med stor sannolikhet är på väg mot klimatkatastrof. I förra veckan kom nyheten att världen är på väg mot en uppvärmning på 3,5 grader, alltså en rejäl bit över tvågraders-målet.

Hamnar vi på 3,5 grader kan det mycket väl bli fyra, fem på grund av alla självförstärkande effekter. Det betyder i praktiken att flera länder kommer läggas under vatten på grund smältande glaciärer och höjda havsnivåer. Hundratals miljoner människor kommer tvingas på flykt. Södra Europa kommer att förvandlas till ett ökenlandskap och så vidare.

Att i det läget prioritera sänkt dieselskatt 12 gånger mer än en satsning på biobränslen, och samtidigt försöka komma undan som ett grönt alternativ, är inte bara oseriöst. Den här typen av politik är i praktiken livsfarlig.