På lördagskvällen enades S-kongressen om att sluta upp bakom målet att föräldraförsäkringen ska individualiseras. Det är välkommet.

Bara för två år sedan, på S-kongressen i Göteborg, klarade inte kongressombuden av att enas om mer än att: ” Det kan bli aktuellt att vika ytterligare en månad till vardera föräldern.” Att debatten ens fördes fick vissa röster att låta som att domedagen var nära.

Med andra ord är det bara att välkomna Socialdemokraterna in i framtiden. Många är de föräldrar som vill att deras barn ska få växa upp till ett mer jämställt samhälle.

Det hade dock varit önskvärt med en mer konkret tidsplan. Hur snabbt man vill gå framåt framgår inte – mer än att man först tänker sig att föräldraförsäkringen ska tredelas. En proposition är utlovad under mandatperioden. Där måste detaljer levereras.

För som Dagens Arenas Mikael Färnbo konstaterade i går: Med det här tempot kommer föräldraförsäkringen delas lika först 2065. Det duger så klart inte.

Men med den långsiktiga planen på plats finns det förhoppningsvis utrymme att diskutera andra saker i föräldraförsäkringen som gör att jämställdheten står och stampar.

Som att uttaget av vabbdagar bland män är i nivå med 1980. Där finns en annan nöt att knäcka.