Finansminister Anders Borg har talat till Moderaternas stämma. Det började, som vanligt, med att han pratade om den grekiska ekonomin som ett ”svart hål”. Men sen kom en skatteideologisk kanonad vi inte hört på rätt lång tid:

”Jag ska peka på en oomkullrunkelig sanning: Skatterna ska sänkas. Vi är Sveriges ledande skattesänkarparti. Vi behöver fler jobbskatteavdrag. Inte en gång till, inte två gånger till – det är ett förändringsarbete som måste pågå under en lång tid.”

Med den politiken sa sig Borg vilja ”skydda vanliga människor”. Värnskatten ska vara kvar, eftersom kvinnliga poliser, kvinnliga lärare och kvinnliga sjuksköterskor inte betalar den, menade han. Arbetsmarknadens parter ska sköta lönebildningen, men LO måste anpassa sig till arbetsgivarsidan och tjänstemännen, var budskapet. Oppositionens budget kallade han ”ett barrage av skatter”. (”Barrage” är engelska för spärreld.)

Applåderna var starkare än de som i går delades ut till statsminister och partiledare Fredrik Reinfeldt.  Det är inte första gången. Moderaterna står bakom sin partiledare i vått och torrt, men det är finansministern (som i morgon väljs in i partistyrelsen) som är fixstjärnan.

Ur det perspektivet framstår det uteblivna femte jobbskatteavdraget som en större förlust än vad Moderaterna i vanliga fall ger sken av.