Foto: Skärmdump från svt.se

Oppositionsledaren Anna Kinberg Batra var på hugget när hon på onsdagsförmiddagen inledde riksdagens partiledardebatt. Konstigt vore väl annars. Hon är hårt pressad inför M-stämman som inleds under morgondagen.

Förmodligen hoppades AKB att de interna DÖ-kritikerna skulle tystna när partiet i fredags övergav Decemberöverenskommelsen. Uppenbart var det en felbedömning.

DÖ-kritikerna är inte ett dugg nöjda. Med en första seger vunnen har de gått vidare till att pressa M-ledaren att fälla regeringen. Att de samtidigt bidrar till att urholka Kinberg Batras mandat som partiledare tycks vara av mindre betydelse.

AKB:s svåra position har lett till ett tuvhoppande av sällan skådat slag. Ansvaret för att hantera det kaos som allianspartierna nu har orsakat läggs på Löfven. Hon svajar på målet när det kommer till att bryta ut delar av budgeten – samtidigt som hon inte har stöd för något sådant från FP och C. Men hon säger sig heller varken vilja utlösa regeringskris eller samarbeta med Sverigedemokraterna.

Rörigt är bara förnamnet.

Men i förlängningen är det ordentligt oroväckande att Anna Kinberg Batra tycks vara oförmögen att ta makten över sitt parti. Det ger en oberäknelig opposition som kommer vara oförmögen att ta ansvar för de svåra beslut vi står inför.

Under M-stämman måste AKB sätta ned foten mot den egna oppositionen. Sannolikt är det hennes sista chans.