Bild: Riksdagen och Centerpartiet

Centerpartiet är emot datalagringsdirektivet men röstade ja. De är för ett förbud mot uranbrytning men röstade förra veckan nej. Dessutom verkar partiet bli överkörda i två andra hjärtefrågor: Kärnkraftssubventioner och utvinning av fossila bränslen i Arktis.

En av de tre centerpartister som på onsdagen valde att trotsa riksdagsgruppen och i stället rösta nej i enlighet med partistämman är Rickard Nordin. Dagens Arena ringde och frågade om vad han tycker om att Centern röstar mot sina egna stämmobeslut.

Varför röstade du nej?
– Det finns många skäl. Vi har visserligen inget val än att genomföra direktivet, men jag tycker det går så pass långt utanför de mänskliga rättigheterna och jag tycker att om vi ska ha en brevhemlighet så ska den gälla både fysiska som elektroniska brev.

Så det är en ideologisk kärnfråga för dig. Något du inte kan tänka dig att kompromissa med?
– Ja.

Hur tycker du att Centerpartiet generellt förhåller sig till sina kärnfrågor?
– Vi har drygt sex procent i riksdagen och det är klart att då får vi inte igenom allting i regeringen. Hade vi haft mer hade det sett annorlunda ut. Nu måste vi förhandla och ibland blir det så att vi inte får igenom allting hela vägen.

– När det gäller datalagringsdirektivet har jag inte fått vara med när förhandlingen skedde. Då förbehåller jag mig också rätten att rösta såsom mitt samvete säger.

Men vi har uranbrytningen, datalagringen, sen har vi kärnkraftssubventionerna och utvinning av fossila bränslen i Arktis? Är Centern för vek i ryggen?
– Jag tycker att vi gör så gott vi kan med de förutsättningar vi har. Tittar man på datalagringen så har vi ändå fått igenom att den ska ligga på så låg nivå som möjligt. Det ju är det vi kan göra. Vi går också in i förhandling och gör det bästa utifrån våra förutsättningar. Men i slutändan är det i riksdagsvalen det avgörs vem som kommer att vara starkast och vem som kommer att vara svagast.

Men tycker du inte att partiet borde gjort som du i den här frågan, att stå upp för de beslut man fattat på stämman?
– Vi har ju stått upp för den frågan hela vägen. Genom EU och genom riksdagen. Nu är det genomförandet som det handlar om och då gör vi olika bedömningar inom riksdagsgruppen. Och det, tja, det får vi stå för. Men vi är ju mot datalagringsdirektivet. Det har vi alltid varit.

Hur kan ni rösta tvärtemot era egna beslut i flera frågor? Hur ska ni förklara det för väljarna?
– I det här fallet handlar det om att EU har beslutat att vi måste genomföra det. Frågan i dag [onsdag reds. anm.] handlar om hur vi ska genomföra det och då kan man diskutera hur man ska genomföra saker och ting. Men vi har inget val rent rättsligt i dag.

Förra veckan sedan röstade ni nej till ett förbud mot uranbrytning. Trots att ni är emot det?
– Vi föredrar ju att makten ligger hos kommunerna som är berörda. Och de har ju möjligheten att säga nej.

Men Miljöpartiets motion var ju en kopia av ert beslut från stämman. Då sa ni ja, men nu sa ni nej.
– Det handlar ju dels om hur motionssystemet i riksdagen fungerar och dels om regeringsförhandling helt enkelt.

Hur ska ni förklara det här för väljarna? Här är fyra frågor där ni går emot era egna beslut?
– Då finns ju två vägar att gå när man tar stämmobeslut. Antingen kan man göra de så urvattnade som möjligt att man bara tar stämmobeslut som man kan få igenom i regeringen.

– Eller så kan vi ta stämmobeslut som siktar lite högre än så och som är ingångar i en förhandling. Det är bättre tycker jag. Sen får vi stryka på foten ibland men i slutändan handlar det ju också om att vi måste visa var våran förhandlingsposition är innan vi går in i förhandlingar. Sen har vi nu inte lyckats, ja, då får vi jobba så att vi får fler röster i valet 2014. Det är ju ända sättet som vi faktiskt kan få igenom fler frågor.