Europas förmåga att navigera denna nya verklighet blir avgörande för kontinentens framtida relevans och säkerhet, skriver Tao Chan.
I dag är det 75 år sedan Folkrepubliken Kina grundades. En dag som denna tänker jag främst på alla människor som kämpar eller kämpat för demokrati och frihet runt om i Kina.
Makthavarna i Kina har strypt all press- och yttrandefrihet och placerat många oliktänkande i fängelse. Enligt Reportrar utan gränsers senaste pressfrihetsindex har Kina även i år världsrekord i antalet fängslade journalister. Den svenske förläggaren Gui Minhai har varit frihetsberövad i snart nio år endast för att ha utövat sin yttrandefrihet.
Den europeiska responsen har hittills varit blandad
Medan Kina inte kan stava till yttrandefrihet har landet blivit en global teknologisk stormakt. Trots en sen start har Kina under de senaste decennierna transformerat sin tillverkningsindustri från enklare massproduktion till att leda utvecklingen inom avancerade teknologier som batteri- och biltillverkning samt högteknologiska produkter. Denna utveckling har inte bara stärkt Kinas ekonomiska ställning utan också dess geopolitiska inflytande, vilket väcker viktiga frågor om Europas respons och framtidsutsikter i en värld där teknologisk överlägsenhet blir allt mer avgörande.
På senare tid har kinesiska företag, med stöd av omfattande statliga subventioner, positionerat sig i framkanten av batteriteknologi, vilket är avgörande för den växande elbilsindustrin. CATL och BYD leder nu den globala marknaden med batterier i hundratusentals fordon över hela världen. Likaså har den kinesiska biltillverkningen blomstrat. Företag som NIO och Xpeng står i spetsen för innovation och design och utmanar västvärldens biljättar på deras egna marknader. Inom teknologisektorn fortsätter Kina att göra stora framsteg, från halvledare till mobila teknologier, med etablerade företag som Huawei och Xiaomi. Dessa framsteg är inte bara ekonomiska framgångssagor utan också delar av en bredare strategi som syftar till att stärka Kinas internationella ställning och inflytande.
Mot denna bakgrund står Europa inför två utmaningar: att skynda på sin egen teknologiska utveckling och att hantera de geopolitiska och ekonomiska konsekvenserna av Kinas framväxt. Den europeiska responsen har hittills varit blandad. Betydande framsteg har gjorts inom vissa områden, som digital infrastruktur och avancerad infrastruktur för halvledarindustrin av nederländska ASML. Men vi har även noterat en kännbar eftersläpning inom andra kritiska teknologier med vår svenska batteritillverkare Northvolt som ett exempel på hur övertaget från Kina inte enkelt kunnat övervinnas. Trots Northvolts ambitioner att bli ledande i batteritillverkning med udden riktad mot Kina saknades nyckelkompetens, varför Northvolt blev beroende av ett kinesiskt företag med kopplingar till det kommunistiska partiet.
För att effektivt svara på dessa utmaningar behöver Europa en samordnad strategi som omfattar ökade investeringar i forskning och utveckling, starkare stöd för teknologiska startups och en konsolidering av den inre marknaden. Med en ekonomi jämförbar med Kinas har Europa potential att inte bara utmana utan också överträffa Kinas teknologiska ställning genom att utnyttja sin mångfald och innovativa kapacitet.
Europa bör bredda sitt internationella samarbete till exempel med Kanada, Japan, Taiwan och USA. Genom att stärka banden med dessa nationer kan Europa bilda en robust allians som inte bara är strategiskt viktig för teknologisk innovation, utan också för att stärka demokrati och mänskliga rättigheter – värden som saknas i Kinas politiska modell. Samarbetet kan främja och skydda dessa principer globalt, och därigenom utgöra en motvikt mot auktoritära tendenser.
När Pekingregimen idag firar sitt 75-årsjubileum som en växande teknologisk makt blir Europas förmåga att navigera denna nya verklighet avgörande för kontinentens framtida relevans och säkerhet. Genom att stärka sin teknologiska kapacitet kan Europa säkerställa att det står starkt i en alltmer konkurrensutsatt global ordning och verka för att demokrati och mänskliga rättigheter i världen inte eroderas mer.
Tao Chan, ordförande Befria Hongkong och entreprenör
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.