Bild: Cecilia Tengroth
Bild: Cecilia Tengroth

Regeringen måste agera i FN och EU för att visa att den menar allvar med FN:s nya utvecklingsmål. Här är våra fem krav, skriver organisationen We the peoples.

Kriget i Syrien rasar vidare på sitt femte år. På flykten från krig och förödelse dör folk helt i onödan på grund av Europas totala sammanbrott när det gäller att hantera människor på flykt.

Samtidigt möts i helgen FN:s generalförsamling för att anta den nya globala agendan för hållbar utveckling. Den ambitiösa nya agendan har 17 mål som syftar till att utrota fattigdom, främja välstånd och människors välbefinnande.

Bland annat slår man fast behovet av ordnade, säkra och ansvarsfulla system för människors rörlighet över gränser.

Men regler och system för att skydda flyktingar och de mest utsatta finns redan sedan tidigare. Det är en mänsklig rättighet att fly och det är en mänsklig rättighet att bli mottagen. Vi kräver att världens länder och FN agerar för att uppfylla FN-stadgans själva syfte och visa att man menar allvar med de nya målen.

Under de senaste månaderna har tusentals frivilliga arbetat dag och natt på stationer, på stränder, i kyrkor och moskéer, i Haparanda, Stockholm, Malmö, Köpenhamn, på Lesbos, Kos och Sicilien för att välkomna medmänniskor i nöd.

Men vi ser samtidigt att EU:s medlemsländer inte kan enas om flyktingkvoter, bygger taggtrådsstängsel, skjuter tårgas mot barn och försöker stoppa flyende människor att söka asyl genom skräckpropaganda.

FN:s förhandlingar om fred i Syrien havererar innan de ens har startat. Nu är det dags för våra folkvalda att ta sitt ansvar.

We the peoples är en politiskt och religiöst obunden grupp som vill se våra politikers omedelbara agerande för att rädda liv. Vi kräver att den svenska regeringen agerar i EU och FN för våra fem krav som grundar sig i människors rätt att leva i fred och rätt att fly undan krig och söka skydd.

Flygförbud över Syrien
FN:s säkerhetsråd måste införa flygförbud över Syrien. Dödandet måste upphöra. Vapen får inte säljas till Syrien.

Säkra och lagliga flyktvägar
Ingen ska behöva dö under flykt för att sätta sig i säkerhet.

Avskaffa transportörsansvaret för flygbolagen
Enligt EU:s lagstadgade transportörsansvar riskerar flygbolag höga straffavgifter om de släpper ombord passagerare som saknar visum eller pass och är på väg till EU. Det hindrar säkra resor för flyktingar som i stället tvingas välja livsfarliga rutter med odugliga båtar och skyhöga avgifter till flyktingsmugglare. Myndigheter, inte resebolag ska sköta asylärenden.

Inför mobila mottagningscenter vid gränser
EU bör inrätta mobila mottagningscenter vid strategiska platser dit många flyktingar tar sig och där det ska vara möjligt att söka asyl. EU måste finnas på plats på strategiska platser i närheten av konfliktområden, till exempel i Turkiet.

Öka antalet kvotflyktingar
Systemet med kvotflyktingar fungerar i dag bra för att möjliggöra för många personer att få asyl utan att riskera livet på vägen till Europa. Antalet kvotflyktingar behöver därför öka för att hjälpa de mest utsatta och skyddslösa.

Anna Knöfel Magnusson, journalist
Agneta Falck, studerande
Martin Nordström, undersköterska
Magdalena Fresk, leg. läkare
Anna Lindqvist, arbetsmiljö- och miljösamordnare
Gölin Forsberg, personalvetare
Per Magnusson, kansliråd
Felicitas Bergström, leg. läkare

We the peoples är en nystartad grupp med syfte att agera för människors rätt att fly och bli mottagna. Namnet We the peoples, tar vi från FN-stadgans förord som 1945 slog fast att Vi folken är fast beslutade att rädda kommande generationen från krigets gissel.