ledare Vaktmästaren i Luleå formulerade så självklart det som Socialdemokraterna och Stefan Löfven borde basuneras ut högt och tydligt varje dyrbar minut som är kvar till valet.

Trots att väljarna de senaste veckorna översvämmats av diverse debatter, partiledarintervjuer och valmanifest har det inte varit självklart att veta vad som är rätt val att göra den 9 september.

Inte minst har de socialdemokratiska väljarna haft det svårt, särskilt på grund av den stora besvikelsen som många kände med den hårda migrationspolitiken som kom i en handvändning.

Just den delen av politiken kommer det ta tid för Socialdemokraterna att bygga upp tillit kring igen, men det finns andra politiska förslag som borde basuneras ut högt och tydligt varje dyrbar minut som är kvar till valet.

I en av Socialdemokraternas valfilmer syns Stefan Löfven åka runt i landet för att lyssna till folket. Han talar i filmen om behovet av det starka samhället, ”där våra resurser går till att lösa våra gemensamma problem, där trygghet inte har med ens plånbok att göra”.

Att det finns plånböcker som växer sig feta på skolelevers, lärares och rektorers bekostnad är inget annat än skandal.

Ett av de förslag som ska säkra tryggheten är att stoppa vinsterna i välfärden. Att det finns plånböcker som växer sig feta på skolelevers, lärares och rektorers bekostnad är inget annat än skandal. Därför är frågan om att få bort vinsterna i skolan och att sätta stopp för nya vinstdrivande skolor en av socialdemokratins viktigaste.

I P1 Morgons väljarpanel i måndags uttryckte skolvaktmästaren Anders Malm från Luleå att valet för honom till stor del handlar om just vinster i välfärden.

Han har på sin egen skola sett hur ekonomin påverkat verksamheten berättar han, med hål i väggarna som inte kan lagas och gamla trasiga bänkar som måste lagas istället för att det köps in nya. Det är den fråga som gör att han kommer rösta på Socialdemokraterna, säger han lugnt och tvärsäkert i inslaget.

Och det finns fler röster som Anders Malm, det är bara att lyssna. Människor som i sin vardag ser effekten av att det sparas där det istället borde satsas. Det är detta som välfärdsvalet handlar om. Vem har pengarna? Vem tar pengarna?

Med en dåres envishet har civilminister Ardalan Shekarabi stridit för att driva denna fråga, i gott sällskap av gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström, som mycket tydligt tar avstånd från det marknadssystem som skolan är en del av och som har satt upp den tydliga målsättningen att på ett eller annat sätt avskaffa vinstjakten.

Att riksdagen röstade nej till ett vinsttak är ett hån mot den majoritet av väljare, oavsett partitillhörighet, som är emot att privata företag skor sig på skattebetalarnas bekostnad. Det är därför det är så viktigt att Socialdemokraterna nu inte bara går till val med denna fokusfråga, utan också fortsätter driva frågan efter valet, tills det blir en förändring.

Det hela är väldigt enkelt och borde vara självklart, pengar som kommer från staten, kommunen, medborgarna ska gå till skolans verksamhet för att se till att varenda barn och ungdom får den kvalitetsutbildning de har rätt till.

För i grunden är det inte svårare än att »Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket«, som den gamle välciterade socialdemokraten Gustav Möller en gång sa.