Vi kan aldrig acceptera att vår trygghet ska äventyras på grund av att Almega vill ha billigast kollektivavtal. Det är en rättvisefråga, skriver sex medlemmar i Unionen från SVT, Inspecta Sweden och Unionen-Tele.

Vi är Unionen. Vi vet vad vi vill och vi är stolta över att stå upp för rättvisa villkor.

Vi jobbar på företag inom Almega och på grund av det får vi och våra kollegor inte några extra avsättningar till tjänstepensionen. Det är inte okej.

Låt oss vara tydliga. Arbetsgivarorganisationen Almega företräder inte oss arbetstagare vilket de märkligt nog påstår i debatten.

Unionen har redan tecknat avtal med 28 av 36 arbetsgivarorganisationer inom Svenskt Näringsliv om garanterad flexpension som stärker tjänstepensionen. Bara Almega står utanför. De är tydliga med att de vill sänka företagens kostnader i kollektivavtalen.

Vi kan aldrig acceptera att vår trygghet ska äventyras på grund av att Almega vill ha billigast kollektivavtal.

Almega är emot individgarantier och vill helst ha sifferlösa kollektivavtal. Vi anställda kan alltså bli helt utan löneökningar. Därför ger garanterade pensionsavsättningar som ingår i kollektivavtalet en helt annan trygghet. Den som ett år inte får någon löneökning måste sänka sin lön för att få samma tjänstepension som alla andra. Det är allt annat än rättvisa villkor.

Månad för månad garanteras nu tjänstemännen på företag utanför Almega högre tjänstepensionsavsättningar. Den tryggheten vill vi också ha.

Vi vill att anställda på företag som tillhör Almega ska ha samma rätt till flexpension som alla andra privatanställda tjänstemän redan har. Om inte flexpensionen kommer på plats är vi beredda att gå ut i strejk på måndag klockan 12.

Maria Fornemo, vice ordförande Unionens SVT-klubb
Peter Johansson, medlem i Unionen på SVT
Aleksander Kugel, medlem i Unionen Inspecta Sweden AB Solna
Carl Gunnarsson, ledamot Unionens SVT-klubb
Maria Hjorth Nassikas, ledamot i Unionens SVT-klubb och ledamot i Unionen Stockholms regionstyrelse
Agneta Ahlström, ordförande, Unionen-Tele