En porträttbild på Tanvir Mansur och en bild på en ung kvinna som röker en e-cigarett
Dagens Arenas krönikör Tanvir Mansur. Foto: Ethan Parsa / Pixabay

FREDAGSKRÖNIKA Efter 12 dödsfall planerar USA att förbjuda smaksatta vapes. Men i Sverige är ett av de stora märkena på väg att lanseras – i en tid då vape-företagen får allt större utrymme, skriver Tanvir Mansur. 

Ingen trodde att e-cigaretter skulle vara det som skulle leda till John Steffens död. Tvärtom, trodde han och familjen att det skulle få honom att må bättre än rökning med vanliga cigaretter. Det är ju coolt med vaping, om vi ska tro alla “vape bros” på Youtube.

I podcasten The Daily från New York Times, berättar de Johns historia. Han bodde i Omaha i Nebraska, och hade rökt i över 50 år, ända sen han var tonåring. Alltid Marlboro-cigaretter. Flera gånger hade han försökt sluta, men kom alltid tillbaka till cigaretterna. Rökandet ledde till olika sjukdomar, bland annat fick han KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom.

För fem år sen började John använda vapes från USA:s största e-cigarettmärke, Juul. Det skulle ju inte vara skadligt. Till en början hjälpte det. Men i maj hade John fått en förkylning som inte släppte. Han blev inlagd på sjukhus, där läkarna upptäckte en lunginflammation. Under den veckan som han var inlagd fick han allt svårare att andas, och kunde inte röra sin högra arm. Familjen stod vid hans sida. Efter totalt åtta dagar på sjukhuset dog han. Enligt läkarna var det på grund av KOL. Och familjen ifrågasatte inte det, eftersom han var en livslång rökare.

Nebraskas hälsomyndighet gjorde en ytterligare utredning. Det visade det sig att Johns bröströntgen visade samma “ground glass”-utseende som läkarna tror är relaterat till vaping. John blev Nebraskas första vapingrelaterade dödsfall. USA:s folkhälsomyndighet uppskattar att totalt 1300 människor har insjuknat på grund av e-cigaretter. Och 12 dödsfall relaterade till vaping. Nu planerar USA att förbjuda smaksatta vapes. Samtidigt utreder forskare i USA vilka ämnen i e-cigaretterna som kan vara orsaken till de här hälsoproblemen.

8 av 10 tobaksdebuter sker i tonåren. Det berättar Non-Smoking Generation i sin nya rapport, Det är bara barn som börjar använda tobak. Samtidigt är väldigt många nya tobaksprodukter riktade mot just ungdomar. Som smaksatta e-cigaretter och “tobaksfritt” snus. Det här marknadsför företagen direkt till barn och unga genom influencers och aggressiv marknadsföring på festivaler. Bland annat delades det ut gratis snus på Way Out West, trots att det “tobaksfria snuset” innehåller nikotin. Och nu ska Juul komma till Sverige, med alla de smaker som håller på att förbjudas i USA.

Det finns flera youtubers som gör “vape tricks”. Ofta är det ungdomar eller unga vuxna som spelar in de här filmerna. Austin Lawrence är idag 23 år, och har smeknamnet “the Vape God”. Hans två år gamla montage-video med hans bästa trick har nu 22 miljoner visningar. Och ni vet hur det är med internettrender. Folk kollar på dem, och försöker utmana varandra. Allt från Tide pods – där barn åt tvättmaskinstabletter – till Cinnamon challenge – där du ska äta en sked kanelpulver utan att kräkas. Det är “häftigt”. Men det är inte coolt, utan det visar sig vara skadligt. Och ännu värre för barn vars kroppar och hjärnor fortfarande utvecklas. Och här utmanar unga varandra. Om jag drev ett e-cigarettbolag, hade jag inte avstått från att skicka gratis produkter till youtubers som ändå gör reklam för produkterna.

Jag aldrig känt mig så gammal som när jag berättar att rökning är farligt, och använder ord som “ungdomar” och “det är inte coolt”. Men det här får konsekvenser på riktigt.

De största anledningarna till att barn börjar med tobak är kompisars påverkan och viljan att passa in. Företagen får allt mer spelutrymme, och kan gå runt lagen i olika länder och marknader. De vet hur de ska göra för att nå målgruppen som kommer ge dem långsiktiga intäkter. Trots att det kan ge långsiktiga skador.

John Steffens familj vet att de vet att det var ett dåligt beslut att börja röka i tonåren. I podcasten The Daily, riktar Dulcia – Johns dotter – blicken mot vape-behållaren på bordet och säger:

– Man kan tänka sig att den där lådan är anledningen till att han är död. Det är som att titta på en pistol utan kula. Det är bara ett verktyg för att dö.