Socialsekreterares arbete har länge tvingats mätas i effektivitet och kostnader, med undermålig arbetsmiljö som konsekvens. Det är hög tid att skrota styrsystemet New public management, skriver Vänsterpartiet Helsingborg.

I hela landet slår socialsekreterarna larm – en aktuell granskning av socialsekreterarnas arbetssituation visar att krisen inom socialtjänsten i Helsingborg är djup.

Intervjuer med socialsekreterare visar missnöje med lönenivåer, brister i introduktioner och arbetsplatsträffar samt en hög arbetsbelastning. Det allra allvarligaste är dock att de anställda vittnar om en kultur präglad av hierarkier och med brister i organisationen med onödigt många chefsnivåer.

Socialsekreterarna upplever stora problem med kommunikationen och samarbetet mellan de olika nivåerna då dessa är för många, plus att de känner att problemen tystas ner.

Detta får givetvis konsekvenser. På ett verksamhetsområde är sjukskrivningstalet i snitt 9 procent för 2015. Under året har dessutom totalt 50 tillsvidareanställda socialsekreterare slutat sina anställningar.

Socialtjänstens kris verkar tyvärr vara av nationell karaktär. Detta är inte någon nyhet för oss inom Vänsterpartiet.

Ett stort hinder för offentliga organisationer inom välfärden, såsom socialförvaltningen i Helsingborg, är att styrsystemet med redovisningar, kontroller, ökad byråkrati och sparkrav inte kan förbättra det sociala arbetet. Styrsystemet New public management, NPM, tillämpas i kommunala och statliga verksamheter i hela landet och kräver ständiga mätningar, redovisningar, kontroller och ökad byråkrati. Systemet bygger på att arbete med människor ska mätas i effektivitet och kostnader, vilket innebär att de anställda har väldigt lite inflytande över sitt eget arbete.

Vänsterpartiet vill slopa NPM. Vi menar att verksamheten kan fungera mycket bättre om medarbetarna får större inflytande på alla nivåer. Det finns andra styrsystem, till exempel tillidssystemet i Köpenhamn, som bygger på tillit i stället för kontroll.

Vi har träffat SSR och Vision, de fackföreningar som organiserar flest socialsekreterare. De båda facken menar att NPM måste slopas, och att budgeten måste prioritera välfärden, inte kostnadsminskningar. Medarbetare på alla nivåer behöver få större inflytande över sitt arbete. Onödiga beslutsnivåer måste tas bort, detta vid sidan om generellt höjda löner och minskad administration.

För att de medborgare som behöver hjälp ska få en bra omsorg måste de anställda inom socialförvaltningen må bra. Förutom att förbättra organisationen på djupet måste det i Helsingborg satsas pengar ur den kommunala budgeten för att anställa fler på fasta trygga jobb i stället för att anlita bemanningsföretag. Chefer inom förvaltningen ska inte tvingas genomföra sparkrav på bekostnad av personalen.

Vänsterpartiet kräver att socialsekreterare får en bra och trygg arbetsmiljö för att öka rättssäkerheten och skyddet för de medborgare de ska hjälpa, som behöver det mest.

Vänsterpartiet Helsingborg
Claudia Velasquez, ledamot i arbetsmarknadsnämnden
Mats Fuchs, ersättare i socialnämnden
Ingrid Mattiasson Saarinen, ledamot i kommunfullmäktige
Peter Ahlbom, ledamot i kommunfullmäktige