En solidarisk bostadspolitik står för mer än byggande för höginkomsttagare. Det skriver företrädare för Vänsterpartiet i replik till Erik Andersson (M).

Det är härligt att höra att en borgerligt styrd kommun är intresserade av att bygga hyresrätter, vi välkomnar det med öppna armar! Att det också ska byggas studentlägenheter är mycket bra. Men det är inte tillräckligt!

När en kommun som Täby har så liten andel som 9 procent hyresrätter och resten av bostäderna är bostadsrätter eller äganderätter (alltså i de flesta fall småhus, villor och radhus) är det förmätet att tala om en mångfald av upplåtelseformer. Även om man planerar att bygga hyresrätter är merparten av beståndet bostads- och äganderätter.

Bostadspolitik innebär byggande, vilket ju också Täby kommun bidrar med. Men en solidarisk bostadspolitik står för mer än så.

Nybyggnationen i de rikaste kommunerna består till största delen av bostadsrätter och villor. Solidariteten måste sträcka sig längre än att ge dem som har råd att betala femsiffriga belopp i hyra någonstans att bo.

Täby, Danderyd, Nacka, Sollentuna och andra rika kommuner måste ta ett större ansvar än andra för att det ska finnas en mångfald av upplåtelseformer i hela länet och att det ska finnas hyresrätter som är klimatsmarta och billiga att bo i. Det kallar vi för en solidarisk bostadspolitik!

Barkat Hussain
Gruppledare Vänsterpartiet Sollentuna

Gunilla Lauthers
Ordförande Vänsterpartiet Vaxholm samt kommunfullmäktigeledamot i Vaxholm

Marianne Ramström
Ordförande Vänsterpartiet Täby-Danderyd

Rolf Wasteson
Gruppledare Vänsterpartiet Nacka