Vi tar kvinnor som drabbats av gyncancer och deras oro för vården på allvar. Det borde Ella Bohlin också göra, skriver Håkan Jörnehed och Pia Ortiz Venegas i en replik.

I vår debattartikel i Dagens Arena tar vi upp kvinnors oro för att gyncancervården i Stockholms län stadigt försämrats under ett antal år.

Ella Bohlin (KD) , landstingsråd med ansvar för cancervård, besvarar vår artikel med att i stort beskriva den satsning på utökade cellprovskontroller som nu görs. Gott så – det är en bra satsning för att förebygga livmoderhalscancer, men som dock inte täcker all gynekologisk cancer.

Bohlin skriver inte hur mycket av de ekonomiska satsningarna på hälso- och sjukvården eller cancervården i stort som öronmärkts för gyncancer. Men vad som är värre är att hon missar att bemöta den oro hos de som redan drabbats och som vi tar upp i vår artikel.

Ingenstans nämner hon den nedstängda Venusmottagningen, inte heller något om den nedlagda undervisningsenheten och ingenting om att patienter kastas ut från rehabilitering och uppföljning redan efter två år – något som tidigare varit möjligt i fem år.

Vänsterpartiet undrar om det borgerliga styret avsiktligt undviker att bemöta den starka oro som patientgrupper och forskare nu ger uttryck för? Ella Bohlin har ju också uppvaktats av patientföreningar och fått samma information som vi. De kontaktsjuksköterskor som skulle finnas tillgängliga för gyncancerpatienterna har omdisponerats till att bedriva rent behandlingsarbete eftersom personalbristen är så stor.

Forskaren Thomas HelledayKarolinska Institutet presenterade på Gyncancerdagen i Stockholm i måndags svidande kritik mot Stockholms läns landsting som inte tillhandahåller nödvändig klinisk forskning inom gyncancerområdet.

Oron hos patienterna är befogad och bör tas på allvar!

Ella Bohlin skriver vidare i sin replik att de under 2015 ska fokusera på sammanhållna processer för patienterna, hur lång tid det går från diagnos till behandling etcetera. Det är också bra, men sent påtänkt. Precis som vi skriver i vår artikel är det i dag stor brist på röntgenologer och patologer för gyncancerarbetet. Detta påverkar väntetiderna som har blivit outhärdligt långa för de som drabbats.

Tumöransvarig kirurgKvinnoklinikenKarolinska sjukhuset har angett följande aktuella medelväntetider för att komma till operation för gynekologisk cancer på KS: Livmoderhalscancer 57 dagar, äggstockscancer 33 dagar, livmoderkroppscancer 31 dagar, vulvacancer 40 dagar. Det är oacceptabelt att behöva gå med dödsångest och vänta så länge!

Politiskt ansvar handlar inte om vackra ord, inte att lova saker som sedan inte realiseras och inte heller om att blunda för verkligheten. Vi tar kvinnor som drabbats av gyncancer och deras oro för vården på allvar. Det borde Ella Bohlin också göra.

Håkan Jörnehed (V), oppositionslandstingsråd
Pia Ortiz Venegas (V), fullmäktigeledamot med ansvar för kvinnosjukvård