Stockholms rikaste kommuner sviker sina invånare. Bostadsbrist och segregation är ett resultat av en misslyckad bostadspolitik. Det skriver företrädare för Vänsterpartiet i Stockholm.

Bilar brinner i Husby, rutor krossas i Rågsved. I Solna går en moderat riksdagspolitiker i taket och kräver vräkning av ungdomarnas föräldrar, och i Tumba drar rasistiska våldsverkare fram på gator och torg. Under några veckor i maj var förort, bostadssegregation och klass nyckelord i debatten. Nu har kamerorna dragit vidare till andra platser. Men Stockholm är fortfarande en segregerad stad.

Bostadssegregationen och bostadsbristen är ett resultat av en misslyckad bostadspolitik.

De rikaste områdena är även de mest segregerade. Se på Täby, statsministerns förort, där endast 9 procent av bostäderna är hyresrätter. Granne med statsministern kan inte alla bli, det är endast för de som har råd. När de rikaste kommunerna i Stockholms län konsekvent vägrar ta ansvar för regionens bostadsbrist sviker de inte bara sina egna barn som inte kommer kunna flytta hemifrån när det är dags. De bidrar även till ett mer segregerat samhälle.

Vi visar i rapporten Bryt segregationen! hur politisk vilja i de sex rikaste kommunerna i Stockholms län skulle kunna minska såväl bostadsbrist som segregation. I stället för att satsa på fler villor och dyra bostadsrätter skulle kommunerna kunna bygga schyssta hyresrätter med rimliga hyror.

Vänsterpartiet vill bygga bort bostadsbristen och bostadssegregationen. Vi vill bygga mer och främst vill vi bygga hyresrätter. Vi vill se aktiva kommuner som uppdrar till sina bostadsbolag att öka takten. Men även kommuner utan kommunala bostadsbolag såsom Nacka och Danderyd kan bidra till mer nyproduktion. En aktiv markpolitik där kommunen upplåter mark åt den som vill bygga hyresrätter, alternativt att genom planer och exploateringsavtal bidra till att det på privatägd mark byggs hyresrätter är ett sätt att blanda upp villaområdena.

Hela Stockholmsregionen måste ta ansvar för bostadsbyggandet och därför har vi i Vänsterpartiet som mål att bygga drygt 18 000 lägenheter per år i Stockholms län. Vi vill bygga mer och vi vill bygga rätt. Alltså säger vi att det ska vara klimatsmarta hyresrätter med rimliga hyror. Det får vi genom aktiv markpolitik och tydliga direktiv till allmännyttan.

En bostad är en rättighet. Hyresrätten och specifikt allmännyttan ger människor som inte vill eller kan låna till en bostadsrätt, chansen att få ett hem. En stark allmännytta ger möjligheter för ungdomar att flytta hemifrån, för mormor att flytta till något mindre när villan har blivit för stor, för nya hem och familjer att skapas och för en mer rättvis stad.

För att få en hyresrätt i Stockholm krävs många långa år i bostadskö. Ofta kräver det också en hög inkomst. Kombinationen av långa kötider och höga inkomstkrav skapar en exkluderande bostadsmarknad som ytterligare späder på de ökande klyftorna.

Ett förstahandskontrakt till en rimlig hyra är för många i Stockholmsområdet en dröm. Vi i Vänsterpartiet vill se den drömmen bli verklighet. Det är dags för hela Stockholmsregionen att ta ansvar, tillsammans kan vi bygga bort bostadsbristen och den segregerade staden.

Barkat Hussain
Gruppledare Vänsterpartiet Sollentuna

Gunilla Lauters
Ordförande Vänsterpartiet Vaxholm samt kommunfullmäktigeledamot i Vaxholm

Marianne Ramström
Ordförande Vänsterpartiet Täby-Danderyd

Rolf Wasteson
Gruppledare Vänsterpartiet Nacka