En fungerande infrastruktur och bra kommunikationer är nödvändigt för att skapa ett hållbart arbetsliv i Stockholm med omnejd, skriver ordförande Hans Fryklund.

Varje dag reser 285 000 inpendlare och 123 000 utpendlare till och från Stockholm. Samtidigt försämras tillgängligheten och framkomligheten minskar.

Ett pendeltåg som är försenat i tio minuter kostar lågt räknat 70 000 kronor i förlorad produktion. Det stjäl också tid som hade kunnat ägnas åt jobb, familj eller fritid. Att ständigt oroa sig för att inte hinna till jobbet i tid eller till förskolan påverkar det hållbara arbetslivet och skapar stress.

En fungerande infrastruktur och bra kommunikationer är nödvändigt för att skapa ett hållbart arbetsliv i Stockholm med omnejd. En samordning av kollektivtrafiken som kan skapa bostads- och arbetsplatsområden är också viktiga förutsättningar för tillväxten i staden.

Att tidtabeller och anslutningar fungerar är avgörande frågor för våra medlemmar – det ska vara lätt men inte dyrt att resa till arbetet. SL:s nedskärningar på tågtrafiken och prishöjningar på färdbevisen spär ytterligare på tjänstemännens dagliga dos av tågkaos och t-baneförseningar.

En nödvändig satsning på underhåll måste kombineras med en fortsatt satsning på infrastrukturen i regionen. För oss är det viktigt att inledda projekt genomförs. Det är mycket viktigare att se en bild på en politiker som klipper ett band för att visa att ett projekt är avslutat, än att se ett foto på en eller flera politiker som tar det första spadtaget om de återstående spadtagen aldrig blir av.

Vi behöver satsningar på järnvägsinfrastruktur eftersom samordning mellan länsgränserna, inte minst i Mälardalsregionen, är en nödvändighet både för företagen och invånarna. Vi behöver också alternativa resvägar för pendlare så länge situationen förblir kaotisk.

I morgon samlas över 300 förtroendevalda på Unionen Stockholms regionråd. Tillsammans representerar vi 130 000 tjänstemän i den privata sektorn i Stockholmsregionen. Då gör vi som resten av kollektivresenärerna i Stockholmsregionen –är ute i väldigt god tid och håller tummarna så att vi kan komma i tid till årsmötet.

Hans Fryklund, ordförande, Unionen Stockholms regionstyrelse