Varför fortsätter Almegas Stefan Koskinen prata om löneväxling när han attackerar flexpension? För att vilseleda Unionens medlemmar?

Flexpension är två saker – mer tjänstepension och en förstärkt möjlighet för individen att bestämma hur man vill gå i pension. Det innebär en tjänstepension som är individuell, garanterad och växer med god avkastning till marknadens lägsta avgifter men som också ger möjligheten att varva ner inför stundande pension för att orka jobba längre eller bara vara ledig.

Det finns klara fördelar för arbetsgivaren: det skapas ett naturligt system för kompetensöverföring på arbetsplatsen.

Med Almegas Stefan Koskinens argument skulle all tjänstepension vara en dålig affär. Den tjänstepension som är en allt viktigare och större del av framtida pensionärernas ekonomi. Och när han påstår sig veta Unionens medlemmars bästa blir det minst sagt udda. Vi har gjort breda undersökningar bland våra medlemmar som visar att den viktigaste frågan inför 2016 års avtalsrörelse är extra avsättningar till tjänstepension.

När övriga sektorer inom Svenskt Näringsliv – industri, bygg, transport och handel – ser flexpension som en dellösning på ett allvarligt problem, väljer Almega att stå utanför. De borde istället ta sitt ansvar för medarbetarna, företagen och samhället.

Hans Fryklund, ordförande Unionen Stockholm
Karin Skånberg, regionchef Unionen Stockholm