Värst drabbat av Ericssons varsel är Stockholm där 1 100 jobb ska bort. Företagen måste ta större ansvar genom att byta ut sin nuvarande personals kompetens. Inte genom att byta ut sin personal, skriver Unionen Stockholm och Unionen Ericsson Kista.

Utvecklingen inom många branscher är snabb. Företag behöver kontinuerligt se över och ibland förändra sin verksamhetsinriktning.

Det viktiga är emellertid att behoven av ständig utveckling inte bara gäller företagets produkter och tjänster utan även omfattar de anställdas utveckling. Och därför även bör inkludera de anställda.

Nyligen varslade Ericsson. Värst drabbat av Ericssons varsel är Stockholm där 1 100 jobb ska bort. Över 3 000 anställda på Ericsson i Kista är medlemmar i Unionen Stockholm.

Kompetensutveckling av medarbetarna är en fråga som företagen själva i första hand ska ta ansvar för. Och det är viktigt att företagen skapar system för kompetensutveckling, så att de anställda ges möjlighet att uppdatera sina kunskaper i takt med att marknader och därmed arbetsgivarnas behov förändras.

Minst lika viktigt är att personalen får kunskap om i vilken riktning denna förändring går. Arbets­givare måste ge sina anställda rätt förutsättningar för att de under yrkeslivet ska kunna följa med i branschens utveckling.

Det handlar om att ge sin personal möjlighet att uppdatera sin kunskap i takt med att marknaden förändras, men också om att de måste få veta i vilken riktning denna förändring går. Att ha rätt kompetens tjänar både arbetsgivaren, den anställde och samhället som helhet på.

Arbetsgivaren måste ställa sig frågan: Vad behöver vi kunna för att möta morgondagens konkurrens?

Och medarbetaren måste fråga sig: Vad behöver just jag lära mig för att kunna följa med företaget och branschen de närmaste åren?

För att den anställde ska kunna fråga sig det, krävs emellertid möjlighet till insyn i vart företags­utvecklingen går och hur arbetsgivaren ser på framtiden.

För Unionen är det således viktigt att de anställda själva har möjlighet att ta ansvar för sin utveckling genom insyn och vidareutbildning under arbetslivet.

Och lika viktigt är det att företagen tar ansvar för att sköta sin kompetensväxling genom att byta ut sin nuvarande personals kompetens i takt med utvecklingen.

Inte genom att byta ut sin personal.

Hans Fryklund, ordförande Unionen Stockholm
Stefan Borg, ordförande Unionen Ericsson Kista
Karin Skånberg, regionchef Unionen Stockholm