Vi kräver att Sverige höjer klimatbiståndet, tar emot klimatflyktingar och genomför nödvändiga klimatsatsningar. Det skriver Stefan Lindborg, förbundsordförande Ung Vänster.

Det börjar bli bråttom nu. Klimatförändringarna riskerar att bli ödesdigra om inte världens ledare förmår att gå från ord till handling. För drygt tre veckor sedan träffades FN:s klimatpanel, IPCC, i Stockholm, och om bara ytterligare några veckor är det dags för ett nytt internationella klimattoppmöte i Warszawa.

Medan IPCC konstaterade att det krävs åtgärder här och nu för att hålla tvågradersmålet, riskerar mötet i Warszawa att bli ännu ett i raden av toppmöten som bara skjuter problemen på framtiden. Det duger inte, för nu börjar det verkligen bli bråttom.

Det måste till ett globalt, bindande klimatavtal med utsläppsminskningar, och den svenska regeringen måste genomföra de åtgärder som omställningen kräver i vårt land.

I västvärlden diskuteras klimathotet som något som hör framtiden till, men redan nu är klimatförändringarnas allvarliga effekter tydliga – inte minst för människor som lever i fattigare delar av världen.

Ett mer extremt väder leder redan i dag till naturkatastrofer som tvingar människor på flykt. I dag är det fler som flyr på grund av klimatförändringarna än vad det är som flyr på grund av krig.

Höjda temperaturer leder till smältande polarisar, vilket ger stigande havsvattennivåer och samhällen som riskerar översvämning. Klimatförändringarna kommer att ändra villkoren för jordbruk och livsmedelsproduktion och därmed också förändra förutsättningarna för mänskligt liv på flera platser.

Dessa ödesdigra konsekvenser är kända sedan länge, men om läget nu är så allvarligt – varför händer det då inget? Det är av avgörande betydelse att se kopplingen mellan klimatförändringarna, den bristande politiska viljan att göra det som krävs och ett ekonomiskt system där kortsiktig vinstmaximering alltid ställs i första rummet.

Det finns en direkt koppling mellan klimathotet och en orättvis världsordning, där människor i fattigare länder får ta den allvarligaste smällen medan västvärlden – som har byggt sitt välstånd på koldioxidutsläpp – kan smita från ansvar för att bära den större delen av klimatomställningens kostnader.

För att undvika katastrofen krävs det klimatsolidaritet och fundamentala förändringar av det ekonomiska system där vinstjakt alltid överordnas klimatpåverkan.

Ung Vänster kommer under tiden fram till klimattoppmötet i Warszawa driva en klimatsatsning. Vi vill inför mötet sätta frågan om klimatsolidaritet överst på agendan.

För att makthavarna på toppmötet ska gå från ord till handling krävs det folklig mobilisering. Vi behöver vara många som driver på för ett bindande internationellt klimatavtal med utsläppsminskningar. Detsamma gäller för att säkerställa att västvärlden tar sitt ansvar för koldioxidutsläpp och klimatpåverkan.

Det handlar dels om att tillföra ekonomiska resurser, men också om överföring av för klimatomställningen nödvändig kunskap.

Ung Vänster vill sätta klimatsolidaritet i centrum för att klimatfrågan ska ses ur ett perspektiv om global rättvisa. Samtidigt som klimatpåverkan minskar måste den fattiga världen ges förutsättningar till höjd levnadsstandard.

Vi kräver att Sverige höjer klimatbiståndet, tar emot klimatflyktingar och på hemmaplan genomför de förändringarna som är nödvändiga för att minska Sveriges klimatpåverkan.

Klimatförändringarnas värsta konsekvenser går fortfarande att hindra, men det börjar verkligen bli bråttom att gå från ord till handling.

 Stefan Lindborg, förbundsordförande Ung Vänster