Bild: Viktor Wrange
Bild: Viktor Wrange

Efter attentaten i Paris kommer högerextrema krafter försöka plocka politiska poänger och bedriva hetsjakt emot muslimer. Det bör bekämpas med den franska republikens grundideal, Laïcité, skriver Torsten Kjellgren, Tankesmedjan tiden.

Det finns något som fransmännen håller nästan lika kärt som republikens slagord frihet, jämlikhet och broderskap, nämligen Laïcité (ungefär: sekularism).

Begreppet har ingen exakt översättning till svenskan då det inbegriper mycket mer än vårt ord för sekularism. Det är ett utryck för att värna mångfalden och religionsfriheten – samtidigt som religionen tydligt skall hållas isär ifrån politiken och staten.

I praktisk mening innebär det att den franska staten under lång tid har signalerat att religiöst utövande är en rättighet att försvara för varje individ, men att det hör till den privata och inte den allmänna sfären.

Till exempel kan ett äktenskap i Frankrike endast bli giltigt genom en borgerlig vigsel. Samma sak gäller för kristna, muslimer och judar. En ceremoni kan givetvis först hållas i en kyrka, moské eller synagoga, men äktenskapet blir inte juridiskt giltigt om inte också en borgerlig vigsel i stadshuset äger rum.

Att som på vissa håll i Sverige ha skolavslutningar i en kyrka är totalt otänkbart i Frankrike. Oavsett religiös tillhörighet ska människor fostras, och rätta sig efter, republikens ideal – religionen skall lämnas i hemmet. Detta blir än mer intressant med tanke på Frankrikes historia som ett mycket religiöst katolskt land.

Denna Laïcité har tjänat Frankrike väl – den har tagit bort konfliktytor och underlättat samhällstillhörighet för landets stora judiska och muslimska populationer.

Nu kommer den att sättas på prov.

Landets högerextrema parti Front National är på frammarsch och kommer, precis som Sverigedemokraterna i vårt land, att försöka utnyttja de senaste händelserna för att elda på islamofobin. Med retoriken att islam är en våldsbejakande religion och att alla muslimer är terrorister har partiet, där de har majoritet, redan gjort flera inskränkningar i religionsfriheten.

De propagerar för att Frankrike måste stänga sina gränser för människor på flykt från krigets Syrien, och att inskränkningar i religionsfriheten för Frankrikes många muslimer måste genomföras. Det franska folket, och den franska regeringen, får inte ge vika.

Det är nu av yttersta vikt att det franska folket inser att människor på flykt från Syrien flyr från precis samma sak de själva just har blivit utsatta för – terrorism.

De flyr från IS fruktansvärda avrättningar. De flyr för sitt liv och för sin frihet – bort från religiös fundamentalism. De tillhör den absoluta majoriteten av muslimer som vill utöva sin religion i sitt hem och i moskén. Precis som muslimer bosatta i Frankrike och Sverige så vill de inte bilda något Kalifat.

Slutligen är det fundamentalt att den franska regeringen, nu i denna svåra stund, försvarar republikens ideal. Dessa bör även fungera som Sveriges ledstjärnor.

Försvara friheten: inskränk den inte med ett angivar- och övervakningssamhälle.

Försvara jämlikheten: behandla muslimer på samma sätt som kristna, judar och andra religiösa grupper.

Försvara broderskapet: visa solidaritet för människor på fykt från Syrien.

Försvara Laïcitén: inskränk inte religionsfriheten. Fortsätt låta människor utöva sin religion – så länge den är avskild från staten och politiken.

 Torsten Kjellgren, utredare Tankesmedjan tiden