Moderatutspelet är ett desperat försök att ta kommando över svensk politik. Det enda Anna Kinberg Batra gör är att framstå som ansvarslös, skriver Tomas Eneroth (S), gruppledare.

Anna Kinberg Batra har gett besked om att hon så snart som möjligt vill lägga fram en gemensam alliansbudget och fälla regeringen med stöd av Sverigedemokraterna. Det vill säga precis samma sak som hon bara för en dryg vecka sedan sa i Dagens Nyheter inte var aktuellt. Centerpartiet och Liberalerna har också tidigare sagt att en gemensam budget innan valet inte är aktuellt, och bägge partierna inskärper nu tydligt att det beskedet för deras del fortfarande gäller.

Det är uppenbart att Kinberg Batra är hårt pressad av vikande opinionssiffror och ett internt tryck inifrån partiet. Moderatutspelet är ett desperat försök att ta kommando över svensk politik, men det enda hon gör är att framstå som ansvarslös. Att återigen, endast ett drygt år före val, öppna för politiskt kaos är ett mycket oansvarigt agerande i en tid när Sverige behöver mer sammanhållning, mer trygghet, stabilitet och långsiktiga politiska lösningar. Vi vet att det finns en stor oro över samhällsutvecklingen. Anna Kinberg Batra tycks göra allt i sin makt för att spä på, snarare än stävja, den.

Anna Kinberg Batra saknar helt tydlig linje och tycks att ha svårt att stå bakom sina egna besked ens en vecka. Hon ger uttryck för ett mycket svagt och svajigt ledarskap. Vem dikterar egentligen villkoren inom Moderaterna? Anna Kinberg Batra fällde Decemberöverenskommelsen efter ett besked från Kristdemokraternas ungdomsförbund.  Nu kopierar Anna Kinberg Batra det utspel hon gav Ebba Busch Thor en rejäl uppsträckning för hösten 2015. Det är inte förtroendeingivande för någon som aspirerar på statsministerposten.

Vi går nu emot en parlamentarisk situation med ett blåbrunt block långt ut på högerkanten.

Genom sitt utspel fortsätter Moderaterna också att närma sig Sverigedemokraterna. Anna Kinberg Batra säger sig vilja bryta låsningen kring Sverigedemokraterna och öppnar för samarbete med dem i riksdagen. Att släppa in Sverigedemokraterna i värmen är en mycket farlig utveckling. Det är för mig fullständigt oförståeligt hur Anna Kinberg Batra, som själv har kallat Sverigedemokraterna för ett rasistiskt parti, är villig att ge Sverigedemokraterna ett ökat inflytande över svensk politik. Det är tydligt att vi nu går emot en parlamentarisk situation med ett blåbrunt block långt ut på högerkanten.

Ett blåbrunt riksdagssamarbete som kan komma att försvåra för regeringen att få sin politik igenom riksdagen och därigenom stoppa viktiga satsningar för att främja fler jobb i hela landet, stärkt välfärd och ökad jämlikhet som Sverige behöver.

Det enda glädjande med moderatutspelet är att det ger ett tydligt bevis för att alliansen och år av förlamande blockpolitik är till ända. En allians som saknar gemensam hållning i allt från migration till regeringsfrågan är inte, och har inga förutsättningar, att bli ett trovärdigt regeringsalternativ varken nu eller inför valet 2018.

Tomas Eneroth, gruppledare för S i riksdagen