Bild: Riksdagen & Moderaterna

Alliansen lovar stärkt stöd till alla elever för ökad kunskap. Mot det står de rödgröna som inte har kunnat presentera ett gemensamt förslag om skolan, skriver Tomas Tobé, Moderaternas skolpolitiska talesperson. 

I dag är det dags för valårets första partiledardebatt i riksdagen. Tack vare starka offentliga finanser och en arbetslinje med fokus på att alla som vill och kan arbeta ska ha ett jobb att gå till, växer resurserna till vår gemensamma välfärd och vi kan satsa mer på skolan. En samlad allians ger tydliga besked: ordning och reda i ekonomin, en fortsatt tydlig arbetslinje och en skola där ökade kunskaper går först.

Sverige har tagit viktiga steg för att befästa sin position som kunskapsnation. Vi är i topp på innovationsrankningar och regeringen gör stora satsningar på forskning. Samtidigt är PISA-resultaten allvarliga och mer måste göras för att stärka kunskapslinjen. Det är därför viktigt att fokusera på det som faktiskt spelar roll: kunskapsutbytet mellan lärare och elev. Nya Moderaterna har därför tre besked för att stärka kunskapsskolan:

1. Vi vill öka tiden mellan lärare och elev. Den viktigaste tiden i skolan är den mellan lärare och elev och kunskapen som förmedlas i klassrummet. Alla elever förtjänar en kunskapsskola att lära och utveckla sig i. För att alla ska nå upp till kunskapsmålen är vi beredda att utöka den lärarledda undervisningstiden.

2. Vi vill ha tidigare kunskapsuppföljning och mer stöd till elever som behöver det. Alla har vi olika förutsättningar och skolan ska finnas till för att stötta och hjälpa. Genom tidiga insatser kan vi förhindra att elever faller mellan stolar. Ingen ska behöva gå osedd genom skolan.

3. Vi vill stärka läraryrkets status. Genom höjda löner, karriärmöjligheter och mindre pappersarbete kan vi belöna Sveriges alla duktiga lärare och få fler att söka sig till läraryrket. Lärare ska ha bra betalt och studenter med höga ambitioner ska kunna söka sig till läraryrket och erbjudas karriärmöjligheter. Det viktigaste i klassrummet är en undervisning med kunskapsfokus. Lärare måste få tid att vara lärare.

Mot alliansen står ett oklart rödgrönt alternativ med en politik som innebär höjda skatter och kraftigt utbyggda bidragssystem. Men hittills har de inte lämnat ett enda gemensamt besked om vad de vill göra med skolan. Däremot vet vi att när nyårsraketerna smällde och klockan slog tolv på nyårsafton bytte Socialdemokraterna åsikt. Då är de inte längre mot det femte jobbskatteavdraget och saknar plötsligt flera miljarder i sin budget.

Därför vill jag ställa några frågor till Stefan Löfven och Socialdemokraterna.

Vilka är era besked för svensk skola inför partiledardebatten? Ert motstånd mot jobbskatteavdraget är nu borta men kvar är ett hål i budgeten, vad ska bort? Är det satsningar på mindre klasser? Eller fler speciallärare? Det är frågor som de svenska väljarna har rätt att få svar på. Men framför allt Sveriges lärare och elever.

Stefan Löfven har för övrigt haft ett bra tag på sig att förbereda vad en rödgrön skolpolitik skulle innebära. Nu är det dags att presentera era besked för väljarna. Vilka av alliansens reformer ska rivas upp om ni får väljarnas förtroende? Handlar det om tidigare betyg eller karriärtjänster för lärare? Alliansen förbereder våra besked men vi kan redan nu lova att det handlar om att stärka stödet till alla elever för ökad kunskap.

Tomas Tobé
Ordförande i utbildningsutskottet och vice gruppledare Nya Moderaterna