Bild: stock.XCHNG

I slutet på 60-talet tillsatte den dåvarande s-regeringen en låginkomstutredning. Att det krävdes en utredning byggde på uppfattningen att enbart god tillväxt i ekonomin inte garanterade en rättvis fördelning.

Det är lustigt att tänka sig att socialdemokraterna för 40 år sedan, med full sysselsättning och minskande inkomstskillnader, kunde dra igång en stor jämlikhetsdebatt.  Medan vi idag har våldsamt vidgade klyftor, en hög restarbetslöshet på europeisk nivå, lösare anställningsformer, en social bostadspolitik slagen i spillror och ett växande antal papperslösa -samtidigt som det är ganska tyst från socialdemokratiskt håll.

Ganska tyst, men inte helt tyst. För är det någon som noterat att partistyrelsen förra året gav arbetarrörelsens ekonomiska råd i uppgift att studera frågorna? Det räcker inte. Varje dag duggar nya rapporter om de växande klyftorna. Bostäder, inkomst och ohälsa flätas samman på ett skrämmande vis.   

Antalet barn som lever i relativ fattigdom ökar, enligt en rapport som vänsterpartiet låtit riksdagens utredningstjänst göra. Särskilt kraftig är ökningen av fattiga barn som lever med en förälder. För den socialdemokratiska partiledningen som för 40 år sedan ville tala om jämlikhet var just barnens chanser i livet en central fråga. Vad säger idag Mona?

Nyligen fanns i Göteborgs-Posten ett reportage om hur Marian, en i skolan framgångsrik 13-åring, som inte vågar bjuda hem sina kompisar, för hon bor på en madrass, sex barn i två sovrum. Tusentals fattiga barn bor på liknande vis, särskilt i storstäderna där bostaden blivit ett klassmärke.

Klass och ohälsa följs också åt. Trots att vi hävdar människors lika värde, har lågutbildade och folk som fötts utanför EU högre dödlighet i hjärtinfarkt och stroke än andra. Och vad händer med de fattigaste barnen, när man skär ner på skolhälsovården?

Arbetslösheten har sjunkit på senare år, men är fortfarande 2.5 procent högre för invandrade än för de födda i Sverige. Snart stiger arbetslösheten igen. Med fler utanför systemet, med sämre ersättningar och strängare försäkringskassa riskerar många, många att hamna i socialtjänsten. Socialdemokraterna kan knappast åse detta, utan att ha några egna alternativa lösningar.

Sverige behöver därför en ny låginkomstutredning. Socialdemokraterna avser att om några år återta regeringsmakten från den höger som vann valet 2006 på att "minska utanförskapet". Det tragiska är att klassklyftorna istället har ökat.   

Ordet rättvisa räcker inte för en modern socialdemokrati, även högern kan slänga sig med det ordet. Mona Sahlin måste börja tala om jämlikhet.