Foto: Socialdemokraterna

Landstingsmoderaterna använder skattemedel för att bidra till lönedumpning. I dag demonstrerar vi för upphandlingslagen –  svenska löner och villkor ska gälla alla som arbetar i Sverige.

Regeringens förslag om en ny upphandlingslag handlar om att skapa ordning och reda på svensk arbetsmarknad och att offentlig verksamhet kan upphandla tjänster av hög kvalitet. I det moderatstyrda landstinget i Stockholm ser vi en motsatt utveckling gällande exempelvis färdtjänsten.

I november 2015 drev landstingsmoderaterna och deras trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons igenom ett nytt avtal för färdtjänsten utan krav på kollektivavtalsenliga villkor. Ett avtal som inte kan upphävas först förrän 2018. Färdtjänstavtalet är ett så kallat prispressaravtal där lägst bud vunnit utan hänsyn till kvalitet och där taxiförare som kör färdtjänst inom Stockholms län kan ha så låga löner som 27 kr i timmen.

Ett år efter att avtalet trätt i kraft har fruktansvärda vittnesmål från taxiförare och färdtjänstresenärer kommit fram. Förare som har så oerhört dåliga villkor att de tar lån för att klara av att betala hyran och äldre som får vänta i timmar utan att deras färdtjänst dyker upp.

För oss socialdemokrater är ekvationen inte svår att lösa. För att få god kvalitet inom färdtjänsten så krävs det att taxiförarna har goda arbetsvillkor. Landstingsmoderaterna använder i stället skattemedel för att bidra till lönedumpning. De saknar helt enkelt viljan att leverera en god välfärd och hantera våra skattemedel så att kvalitet säkerställs.

När landstingsmoderaterna vägrar att skapa goda arbetsvillkor för taxiförare och därmed en bättre färdtjänst för våra äldre så sätter jag, tillsammans med många taxiförare och färdtjänstresenärer, hoppet till allianspartierna i riksdagen.

Den 30 november kan alliansen rösta för regeringens lagförslag som sätter stopp lönedumpning när tjänster ska upphandlas av det offentliga och ger möjlighet till seriösa aktörer att vara med och bidra till välfärdens utveckling.

Regeringens förslag om en ny upphandlingslag säkerställer att svenska löner och villkor gäller för alla som arbetar i Sverige. Det är ett lagförslag som skapar ett rättvist arbetsliv där alla kan leva på sin lön och där skattemedel går till att kvalitet säkerställs. Stockholmarna förtjänar en bättre färdtjänst och att våra gemensamt finansierade verksamheter hanteras på ett ansvarsfullt sätt.

Talla Alkurdi (S), trafiklandstingsråd i opposition