Behoven av satsningar är uppenbara, här har ni finansieringen.

30 år av nedskärningar i välfärden, eftersatt infrastruktur och urholkad socialförsäkring har inte uppstått av en slump. Det är en direkt konsekvens av den skattesänkarpolitik som varit normen de senaste decennierna.

Löftena har varit stora: det offentliga åtagandet skulle upprätthållas genom effektivisering och privatisering av offentlig verksamhet, samtidigt som skattesänkningar skulle stimulera fler till arbete.

I dag vet vi resultatet. Det har lett till nedskärningar i offentlig verksamhet, till ett demokratiskt underskott när aktieägare och inte medborgare har inflytande över verksamheten och till att skattemedel går förlorade till vinstuttag. Därtill har den utlovade tillväxten uteblivit. I de fall politiken över huvud taget påverkat sysselsättningen väger det inte alls upp för de förlorade skatteintäkterna.

Huvudproblemet med Sveriges offentliga åtagande är att det inte finansieras tillräckligt

De allra flesta människor upplever såklart de här försämringarna, som spänner över så många områden. Pensionen räcker inte till. Föräldrar ser att vikarier allt oftare får hoppa in för utsliten personal i förskolan. Den sjuka bostadsmarknaden gör att vuxna tvingas bo kvar hemma. Som sjuk måste du vara tillräckligt frisk för att klara av all administration med Försäkringskassan. Är du arbetslös är du ett problem som ska piskas till arbete genom sänkt a-kassa, istället för att ses som en potentiell resurs.

Men det finns ett fåtal människor som lever i en annan värld och inte ser det alla andra ser.

De flesta av denna lilla klick av människor besökte Leif Östlings slutrapport för sitt eget projekt Kommissionen för skattenytta. Seminariet publiceras på deras webbplats senare i veckan. Vi som var där kunde till exempel höra nationalekonomen Magnus Henrekson motivera sin kritiska syn på välfärdsverksamhet i offentlig regi med maffian i Neapel. Det bjöds på goda snittar, men tyvärr desto färre vettiga förslag på hur skattemedel kan användas bättre än idag.

Huvudorsaken till det är förstås att våra skattepengar används oerhört kostnadseffektivt redan i dag. Visst finns det avarter som bidragsfusk och vinstläckage, men det är utgifter på marginalen.

Huvudproblemet med Sveriges offentliga åtagande är att det inte finansieras tillräckligt. Nya reformer har de senaste årtiondena möjliggjorts på andras bekostnad, genom minskade uppskrivningar eller direkta nedskärningar.

I onsdags presenterades Arena Idés första rapport i en stor översyn av det svenska skattesystemet. Rapporten ger förslag på hur skatteintäkterna kan öka med 150 miljarder om året, samtidigt som jämlikheten ökar och dagens skatteklyftor mellan olika inkomstslag försvinner.

Förslagen är fria att plocka upp för vem som helst som vill finansiera en starkare välfärd. Det möjliggör tillväxt och välstånd även i framtiden.

Vilgot Österlund