Susanna Gideonsson, Handels. Bild: David Bicho
Susanna Gideonsson, Handels. Bild: David Bicho

Regeringen måste satsa ännu mer på jobben, skriver Susanna Gideonsson, ordförande Handels.

Vi på Handels är glada att vi sedan drygt ett år tillbaka åter har en regering som sätter jobb och trygghet för arbetstagare framför skattesänkningar för de rika. En regering som lyssnar och påverkas av det vi i facket tycker är viktigt för våra medlemmar.

Inte minst är vi glada för att regeringen lyssnat när det gäller trygghetssystemen och efter påverkan från oss nu både kommer att avskaffa den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen och höja taket i a-kassan, även om vi på sikt tycker att taket ska höjas ännu mer. Det är en välbehövlig reform för alla människor som nu slipper lämna hus och hem för att de blivit av med sitt jobb.

Vi tror att det är betydligt lättare för människor att hitta ett nytt jobb om de inte samtidigt måste oroa sig över om de ska ha råd med mat och hyra. Bara för att man blir arbetslös ska man inte behöva bli fattig.

Beslutet att återföra arbetsgivaravgiften för unga till normal nivå är ett annat exempel på när regeringen lyssnat på oss. Vi på Handels har länge drivit frågan om att den sänkta arbetsgivaravgiften för unga ska återföras till normal nivå eftersom de 18 miljarder som subventionen kostat kan användas på ett mycket mer effektivt sätt för att bekämpa arbetslösheten bland unga i vår bransch. Vi har tidigare kunnat visa att reformen inte hade någon som helst effekt på ungdomsarbetslösheten inom handeln trots att den varit i bruk i sju år.

Att sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga inte bidragit till lägre arbetslöshet i den bransch som har flest unga anställda talar sitt tydliga språk. Vi är därför glada att regeringen valt att dra tillbaka subventionen för att i stället satsa på insatser som ger riktiga jobb.

Vi välkomnar den välbehövliga satsningen i budgeten på bostäder och jobb. Det är bra att vi åter har en regering som vill investera för att komma tillrätta med den höga arbetslösheten i stället för att sänka skatten för höginkomsttagare.

Vi hade dock gärna sett att regeringen investerat ännu mer i jobbskapande åtgärder. De nuvarande insatserna är inte tillräckliga för att komma tillrätta med vare sig bostadskrisen eller för att skapa EU:s lägsta arbetslöshet 2020. För att på allvar få ner arbetslösheten behöver regeringen investera ännu mer i utbildning, jobb, bostäder och infrastruktur.

Att få ner arbetslösheten är en ödesfråga inte bara för regeringen utan för hela Sverige. Att lyckas med det är viktigt för alla som i dag inte har ett jobb att gå till men också för arbetsmarknaden i stort. En lägre arbetslöshet skapar också en tryggare arbetsmarknad eftersom arbetsgivarna då måste konkurrera med bra villkor.

I dag är många är glada över att få ett jobb över huvud taget, något arbetsgivarna utnyttjar. Det skapar en arbetsmarknad på arbetsgivarnas villkor där visstidsanställningar och korta deltider snarare blir regel än undantag. Ett problem som är extra stort inom handeln och andra kvinnodominerade branscher.

Vi hoppas därför att få se mer offensiva satsningar från regeringen när det gäller jobben inom en snar framtid.

Susanna Gideonsson, ordförande, Handelsanställdas förbund