Bild: stock.XCHNG

Fredrik Reinfeldt ägnade sig i helgen åt att laga staket. "Fence-mending" heter det på brittisk politikerslang, när man lämnar maktens boningar och åker ut till sina egna, för att ingjuta mod och tillförsikt hos den valboskap som håller på att smita ut ur hagen genom det trasiga staketet.

Statsministern gjorde det ganska bra i sitt tal på Söderhamnsplan i Vaxholm i lördags.  Samtidigt är det en tankeställare att han fick den varmaste applåden när han utlovade en eller flera dueller med Mona Sahlin i höst: "Jag är redo, jag är sugen", ropade han till de välklädda moderaternas jubel. En vink om att de egna kärnväljarna är rätt less på den "lyssnande" Fredrik, och hellre vill se slugger-Fredrik från den förra valrörelsen.

Det har ju spekulerats i att de moderata valstrategerna velat spara slugger-Fredrik till valåret 2010 och fram till dess främst odla bilden av statsmannen, höjd över partiegoism. Men går det, med tanke på de usla opinionssiffrorna?

Det svaga Sifo-stödet för regeringen kan också förklara att statsministern i sitt tal avslöjade att han under de kommande åren ska resa runt och samla intryck för att moderaterna inför valet 2010 kunna formulera reformer på två områden: integration och brottslighet.

Lag och ordning är en gammal moderat paradgren, trots att öven fattigas möjligheter att få leva i miljöer utan brott och kriminella gäng borde ha varit ett centralt politiskt mål för socialdemokraterna. Nu utlovar Reinfeldt en "trygghetsreform", som ska rymma fler poliser, men också tankar om hur brottslighet ska kunna förebyggas. Moderaternas ambitioner att ta röster i utsatta bostadsområden är alltså inte att ta miste på.

Men moderaterna utvidgar därmed också sitt ideologiska utanförskapsbygge, med utanförskap och brottslighet, och med utanförskap och integration. Det finns ju en undertext i teorin om utanförskapet av "vi och dom", att fuskare och arbetsovilliga i invandrartäta förtorter "stjäl" från hederliga arbetare och den gemensamma välfärden. Detta ligger inte så värst långt från sverigedemokraternas tes att invandringen är orsak till bristerna i välfärdssystemen.   

Och kanske är det också det som är meningen med att tala om var integrationens gränser går, att blinka lite till de väljarna. Bara tiden kan utvisa var moderaterna landar i sin mix av kulturella klyftor, brottslighet och utanförskap.