Bild: stock.XCHNG

En nästan öronbedövande tystnad råder, sedan "Kalla Fakta" i TV4 i helgen avslöjat att den stora privata vårdleverantören Attendo Care slussat vinster via Luxemburg till skatteparadiset Jersey. Ett skäl till tystnaden är antagligen att Attendo Care finns överallt. Alla, borgerliga och socialdemokratiskt styrda kommuner, har glatt och okritiskt köpt deras tjänster, och nu skäms väl några politiker en smula.

För hur ska de folkvalda förklara för väljarna att deras skattepengar läcker ut ur landet, och att man göder en ordning som ger mindre skatteinkomster om några år och därmed förmodligen ännu sämre vård om några år?  Hur ska man förklara för små vårdkooperativ att de förlorat upphandlingarna, därför att en av jättarna kört med ojusta metoder?

Av "Kalla Fakta" framgick att Attendo Care hade fått 26 anmälningar om vanvård under de två senaste åren, något högre än snittet. Att privat äldrevård är sämre än offentlig är alltså ännu så länge obevisat. Men en blind höna kan ändå se att konkurrensen inte skapat bättre vård. När Attendo Care vanvårdade åldringar på ett hem på Lidingö och fick sparken, drevs hemmet vidare i kommunal regi med fördubblad bemanning!

Konkurrens ska ske med bra idéer och hängivna medarbetare. Men Attendo Care konkurrerar med hjälp av lägre bemanning och avancerad skatteplanering. Oskickliga upphandlingar i kombination med att folkvalda i kommuner och landsting nöjer sig med att målstyra, utan egen insyn i verksamheterna,  har skapar orimligt stora frestelser för vårdjättarna att sko sig.

Häromåret fick Attendo Care betalt av Uppsala kommun för hemtjänst åt 16 personer som avlidit. Företaget var tvunget att betala tillbaka 2.7 miljoner. Dessvärre är det inte bara privata vårdbolag som gör så här. Hur är det ställt med kontrollen av miljardregnet till friskolorna?

Det skulle behövas en stor medborgarkommission, som dammsög alla de områden där man "leker affär" i kommuner och landsting, och där det "läcker" ut mycket skattepengar i onödan, genom usla upphandlingar och bristande kontroll.

Men vi kommer aldrig att få en sådan kommission, så länge de borgerliga regerar. Deras fokus är ju uteslutande på vanligt folks bidragsfusk, där omfattningen överdrivs och nya kontrollorgan skapas på nolltid.  Och därför blir det heller inga stora rubriker i de borgerliga tidningarna om Attendo Cares skatteaffärer. Sverige tjänar på rättvisa, kommer några socialdemokrater att säga i sina förstamajtal i morgon. Men Attendo Care visar att ännu så länge gör man de verkligt stora förtjänsterna på orättvisa.