Sverige måste tydligt ta ställning för demokrati och mänskliga rättigheter i Syrien. Ett första steg är att utvisa landets ambassadör. Det skriver SSU:s ordförande Gabriel Wikström.

Den bräckliga kampen för demokrati i Mellanöstern har bara börjat. Dagliga rapporter från Syrien och nu senast oroligheterna i Egypten visar att omvärlden inte längre kan titta på utan att reagera på stridigheterna i Mellanöstern. Våra grannländer Norge och Danmark har agerat. De har stoppat export av försvarsmateriel respektive upphört att samarbeta med regeringen i Egypten.

I Sverige finns däremot inga planer på något liknande. Hur länge till ska dödandet få fortsätta innan den moderatledda borgerliga regeringen och utrikesminister Carl Bildt kraftfullt agerar i frågan?

Under SSU:s kongress, som ägde rum i helgen var vi helt eniga om att Syriens ambassadör måste utvisas. Det är ett rakt ställningstagande mot en regim som för länge sedan har förverkat sina diplomatiska relationer med omvärlden.

Det finns gränser för när den nationella suveräniteten slutat vara ett skäl för en regim att göra som den vill med sin befolkning. Den gränsen är nu både nådd och passerad i Syrien. Länder i vår närhet har agerat – men den borgerliga regeringen här i Sverige står, sin vana trogen, passiv.

SSU:s uttalande från kongressen är tydligt. Den syriska regimen begår fruktansvärda brott mot sin egen befolkning. Tiotusentals människor har dödats i inbördeskriget. Detta omöjliggör fortsatta diplomatiska förbindelser med Bashar Al-Assads regering.

Frankrike, Tyskland och Storbritannien har redan beslutat att utvisa den syriska ambassadören i respektive land efter att våldet mot civila i Syrien trappats upp. Sverige måste göra samma sak. Vi har ett moraliskt ansvar att reagera när en diktator mördar sitt eget folk.

Anmärkningsvärt nog visar den svenska regeringen inga tecken på att följa det initiativ som SSU vill se och som flera europeiska länder redan har tagit. Utrikespolitiken har under Carl Bildts ledning förminskats till ett Twitterkonto och tyst diplomati. Genom sitt agerande fortsätter Carl Bildt att prioritera ekonomiska intressen samtidigt som han förstör bilden av Sverige som en seriös internationell aktör för fred och mänskliga rättigheter.

Sverige måste tydligt ta ställning för demokrati och mänskliga rättigheter i Syrien. Ett första steg är att utvisa landets ambassadör ur Sverige – och göra det nu.

Gabriel Wikström, förbundsordförande Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund – SSU