Jessica Klemetsson,

Förslaget från landstingsmoderaterna om ett snabbspår för undersköterskor som vill bli sjuksköterskor är en ren provokation. Förbättra arbetsvillkoren i stället, skriver Jessica P Klemetsson, ordförande i Kommunal Stockholms län.

I veckan föreslog Stockholms läns finanslandstingsråd Irene Svenonius (M) och personallandstingsråd Peter Carpelan (M) ett snabbspår för undersköterskor som vill utbilda sig till sjuksköterska.

Ett snabbspår som enligt dem skulle kunna minska vårdköerna och få bukt med sjuksköterskebristen.

För att ett snabbspår ska bli möjligt har Moderaterna vänt sig till regeringen som ansvarar för frågan. Landstingsråden meddelade samtidigt att de kan tänka sig att delfinansiera snabbspåret.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Arga sjuksköterskor och förnärmade undersköterskor fyllde kommentarstrådarna i sociala medier. Oppositionen i landstinget sågade förslaget.

Kommunal Stockholms län är frågande till varför förslaget kommer nu? Moderaterna och alliansen har styrt över landstinget i nästan 12 år!

Det ligger nära till hands att tro att förslaget är ett vallöfte som man sedan kan skuldbelägga regeringen för om det inte genomförs.

Förslaget signalerar att om du utbildar dig till sjuksköterska blir du viktigare som medarbetare.

Kommunal Stockholms län ser förslaget som en provokation mot gruppen undersköterskor som det redan råder stor brist på. Undersköterskor med utbildning och erfarenhet av akutsjukvård är idag svårt att rekrytera och ingen ljusning finns i dagsläget.

Förslaget signalerar att om du utbildar dig till sjuksköterska blir du viktigare som medarbetare.

Stockholms läns landsting gör redan idag skillnad mellan undersköterskor och sjuksköterskor när det gäller arbetsvillkor, till exempel olika ersättningar för lika arbete.

Vi delar Vårdförbundets uppfattning att det inte är brist på sjuksköterskor i Stockholm. Det är arbetsmiljön och arbetsvillkoren som brister.

Stockholms läns landsting styrande politiker, dvs alliansen med stöd av SD, måste ta tag i de oattraktiva arbetsvillkoren, den bristfälliga arbetsmiljön och dåliga scheman inom Stockholms läns landsting.

Det kommer inte spela någon roll hur många som utbildar sig för att jobba inom vården om villkoren gör att det inte går att förena jobb med fritid. Personalen kommer att söka sig till andra arbetsgivare och branscher.

Personalpolitiken måste få ett tydligare fokus från politikens håll om Stockholms läns landsting vill uppfattas som en attraktiv arbetsgivare.

Kommunals medlemmar vill se handling och inte bara fina ord. Det är lösningen för att få bukt med vårdköerna.

Sluta blunda för det uppenbara. Förbättra villkoren för alla nu!

Jessica P Klemetsson är ordförande i Kommunal Stockholms län.