De senaste fem åren har dollarn försvagats gentemot euron med cirka 40 procent. Utan stödköp och statliga marknadsingrepp hade fallet varit ännu större. Urholkningen av dollarns värde är en långsiktig process, men har accentuerats de senaste åren.

Nedgången ackompanjeras av hotfulla signaler om den amerikanska ekonomin. Bostadsmarknaden är i fritt fall. Tillväxten dämpas och prognoserna skrivs ned. Irakkriget har nästa år kostat varje amerikansk hushåll cirka 135 000 kronor. En allvarlig kris i världsekonomin ligger i korten, en djup recession ett hotfullt möjligt scenario.

Konsekvenserna är svårbedömbara. Frankrikes nye president Nicolas Sarkozy varnar för ett "ekonomiskt krig" mellan USA och Europa. Och många stora företag pressas hårt. Airbus vd Thomas Enders hävdade nyligen att den fallande dollarn i själva verket är "livshotande". Avtalen är skrivna i dollar. Varje cent de gröna sedlarna sjunker i värde kostar det Airbus miljoner euro.

Något ännu mer vittomfattande står emellertid på spel. Efter andra världskriget fick den nya ekonomiska supermakten USA en särställning. Europa låg i ruiner. Stora regioner hamnade under kommunistisk domvärjo. Dollarn blev efterkrigstidens reservvaluta. Som i sin tur var utbytbar mot guldreserven, ett slags kontinuitet med guldmyntfoten som övergavs i samband med 30-talskrisen. Dollarn var ett ankare i världsekonomins monetära värld. De flesta valutor band sina växelkurser till dollarn. Ett mått av stabilitet etablerades. Även om kopplingen till guldet upphävdes i början av 1970-talet, bland annat som en följd av Vietnamkriget, har dollarn behållit sin privilegierade roll.

Detta är en (1) förklaring till USA:s maktposition i världen. Den är symbolisk och reell. Den har gett USA en frihet som andra länder inte kunnat unna sig. USA har kunnat ha stora underskott gentemot omvärlden och i praktiken tillåtits leva över sina tillgångar. USA har fungerat som en magnet för finansiella investeringar. Det amerikanska ekonomiska "undret" har varit beroende av dollarnas privilegierade ställning.

Nu står världens makthavare vid ett vägskäl. USA och dollarns makt motsvarar inte längre de ekonomiska realiteterna. Asiens ekonomiska utveckling innebär att den ekonomiska tyngdpunkten förskjuts. Euron är i dag en betydligt mer stabil valuta än dollarn. Den monetära unionen är en stor framgång, ständigt förtalad av amerikanska ekonomer. Precis som EU-projektet länge har dömts ut av statsvetare på andra sidan Atlanten.

Kanske kommer euron att ersätta dollarns som reservvaluta på sikt. Gränsen är i varje fall snart nådd. Långsiktigt mer stabilt vore emellertid en framtida maktbalans mellan olika världsdelar och valutor. Något som förutsätter globala överenskommelser. Men vägen dit kan bli mycket turbulent. Byte av valutapolitiska regimer brukar gå hand i hand med stora ekonomiska kriser.