Bild: stock.xchng

En debatt om arbetarrörelsens ansvar när det gäller främlingsfientlighet ägde rum för någon vecka sedan på kultursidorna. Stora delar av vänstern har varit kritiska mot den egna rörelsen. Nu ligger ansvaret hos högern.

Norge har nyligen infört språktester för dem som vill få norskt medborgarskap. Flera länder i Europa har använt språktester som en sorts utpressning mot invandrade och deras barn. Är du inte bra på att prata ett språk ska du inte ha samma rättigheter som alla andra.

Frågan om språktester har länge varit okontroversiell, skriver Expressen i veckan på ledarplats. Det stämmer inte. Frågan om språktester har varit kontroversiell i varje land där de har genomförts eller tagits upp på diskussion på den politiska dagordningen. Och nej, man behöver inte vara rasist bara för att man försvarar språktester eller uppmärksammar integrationsproblem. Men man bör komma ihåg att idén om språktester aldrig är neutrala. De är del i en politik som pekar ut invandrade och deras barn som ansvariga för integrationspolitikens kollaps. Det som kort och gott heter högerpopulism. Nu flörtar både moderater och Expressens ledarsida med högerpopulism.

Tobias Billström, moderata migrationsministern, säger att vi måste våga tala om vissa saker. Alla ni som trodde att Sverige var ett mesland, nu vet ni bättre. Nu ska det ställas krav på de invandrade, de ska lära sig värderingar som råder och ingen ska tro att man kan bli försörjd i Sverige.

Tidigare i år, under våren, höll Billström och Reinfeldt en presskonferens om att den borgerliga regeringen vill göra det svårt för anhöriginvandring på plats i Landskrona där var femte väljare röstade på sverigedemokraterna. Billströms retorik och taktik är inte bara upprörande utan den skrämmer mig.

Retorisk triangulering innebär att man tar begrepp från motståndarpartier och använder dessa när man diskuterar den egna politiken. Som när högern började prata om välfärd förra valet och de nya moderaterna började kalla sig för ett arbetarparti.

Nu verkar Billström ha fått uppdraget att inte tappa högerväljare till sverigedemokraterna. Men att ta över delar av sd:s främlingsfientliga politik och retorik  är ett mycket farligt spel att spela.

Det är bara i flykting- och invandrarfrågorna som några väljare alls i opinionsundersökningar svarar att Sverigedemokraterna har de bästa idéerna. Enligt Synovate finns det knappt några väljare som tycker att sd är bra på stora samhällsfrågor som ekonomi, sysselsättning, skola, vård och äldreomsorg. Med andra ord är det bara när invandringen får dominera dagordningen som sd har någon chans. Och när man som Billström hjälper partiet på traven med detta dagordningssättande bereder man bara vägen för sd att komma in i riksdagen.

Det är knappast att ta sitt ansvar för att bekämpa främlingsfientlighet.