Bild: Wikimedia commons

Under demonstrationerna mot Davids Cup-matchen i Malmö hände det igen. Våldet visade upp sitt fula tryne. Några ur den extrema vänstern tog saken och lagen i egna händer. En av dessa gynnare klättrade upp på en polisbil och försökte sparka sönder ljuslyktorna på piketen. Sedan gav han oss fingret.

Han gav fingret till alla som ville ha en fredlig demonstration. Det var ingen tillfällighet att deltagandet i demonstrationen var sämre än väntat. Att det skulle bli bråk låg i korten. Han gav fingret till svenska folket som unisont skakade på huvudet. Men han gav också fingret till den demokrati som folkliga rörelser i generationer har kämpat för att förverkliga. Därigenom gav han fingret åt vänsterns demokratiska traditioner, som dessa våldsbenägna grupper säger sig vara en del av. Vilket de inte är. De vänder med sina handlingar demokratin ryggen. Det är hög tid att vänstern vänder dem ryggen. Tydligt och konsekvent.

Händelserna i Göteborg under EU-toppmötet 2001 var en väckarklocka. Åtta år senare är Malmö scenen för liknande händelser. Däremellan kan en rad händelser adderas till denna sorgliga och antidemokratiska historia. Enskilda politiker har attackerats. Salem har årligen blivit en våldsscen när vänsteraktivister försökt stoppa nazisternas så kallade marsch. Vid ett flertal tillfällen har vänsteraktivister försökt störa eller stoppa möten och demonstrationer som organiserats av Sverigedemokraterna. Proisraeliska demonstrationer har attackerats. Allt detta är högst alarmerande. Inte minst eftersom våldet motverkar sitt syfte och spelar antidemokratiska krafter till höger – och vänster – i händerna. Men framför allt av det skälet att enskilda grupper eller personer inte har rätt att ställa sig över lagen och inskränka andras yttrandefrihet.

Vi är nu vid ett vägskäl. Alla som organiserar demonstrationer och opinionsyttringar som riskerar att dra till sig våldsvänsterns svans av slynglar måste i framtiden överväga varje aktivitet. Om de ansvariga inte kan garantera att det kommer gå fredligt tillväga borde demonstrationer i framtiden ställas in eller organiseras på ett annat sätt. Maskerade demonstranter ska inte tillåtas. För en sak är säker. Mer våld kommer att minska det politiska intresset; och då blir demonstrationsleden ännu glesare.

Det är nödvändigt att alla politiska organisationer, fackliga organisationer och folkrörelser är tydliga i detta avseende. Särskilt de som står till vänster. Dessvärre har vänsterns svar hittills varit otydligt och inkonsekvent. Mumlande och urskuldande uttalanden räcker inte. Det är handlingarna som avgör. Våldet är en flyktig handling. Det skapar inget. Men det förstör desto mer.