Torun Boucher och Tina Kratz

debatt Vi ser gång på gång hur det som kallas ”skolmarknaden” utnyttjas av personer och företag som är helt olämpliga att bedriva utbildning. Hur högerpartierna kan fortsätta försvara det här systemet är obegripligt, skriver Vänsterpartiets Torun Boucher och Tina Kratz.

I Stockholm har två förskolor nyligen fått tillståndet indraget efter att kommunen upptäckt ekonomiska svårigheter. Beslutet kom nära inpå terminsstart och de som drabbas är alla de barn och föräldrar som måste hitta nya förskoleplatser med kort varsel, vilket skapar stress och osäkerhet. Samtidigt tillåts de helt uppenbart olämpliga ägarna i fråga att fortsätta bedriva skolverksamhet i såväl Göteborg, Örebro som Växjö. Men de här ägarna är tyvärr långt ifrån ensamma om att vara osäkra och oseriösa aktörer inom den svenska förskolan och skolan. Det finns otaliga exempel.

Så sent som i maj i år stängde Skolinspektionen två andra skolor i Stockholmsområdet med hänvisning till bristande lämplighet. Ägarna hade bland annat lämnat missvisande information om bolagets ekonomi och låtit bli att betala skatt. Flera hundra barn och föräldrar kastades ut i en osäker situation, trots att skolan borde vara en självklar trygghet för barnen.

Skolmarknaden utnyttjas av både oseriösa utbildningsföretag, kriminella verksamheter och till och med av krafter som vill motarbeta vår demokrati.

Det är också så att de kommunala skolorna och förskolorna drabbas av de oseriösa skolföretagens verksamhet eftersom de har ansvaret att ta emot elever och barn vars förskola eller skola läggs ner. Det är ohållbart.

Försvarare av marknadsskolan hävdar ibland att det här bara är enskilda negativa eller extrema exempel. Men när till exempel John Bauer-gymnasiet gick i konkurs 2013 fick 36 skolor fick läggas ner, 11 000 elever stod utan skolplats och 1000 lärare utan jobb. Detta samtidigt som ägarna kunde göra vinster på hundratals miljoner. Marknadsskolan är alltså inget litet problem och utvecklingen går verkligen inte åt rätt håll. Skolmarknaden utnyttjas alltmer av både oseriösa utbildningsföretag, kriminella verksamheter och till och med av krafter som vill motarbeta vår demokrati.

Det är dessutom så att personalen, både på de privata och de kommunala förskolorna och skolorna, får slita tungt. De mångmiljonvinster som görs av utbildningsföretagen, och som i grunden är våra skattepengar, kommer inte personalen eller barnen till del som de borde.

Vi i Vänsterpartiet har fått nog av marknadsskolan och vi menar att det är hög tid att fler partier öppnar ögonen. Pengarna som finns till skolan ska gå till lärarna och barnen – inte till stora aktieutdelningar.

 

Torun Boucher
gruppledare (V)
Stockholms stad

Tina Kratz
ledamot utbildningsnämnden (V)
Stockholms stad