I högerns samhälle byggs lyxvåningar som kan säljas dyrt till rika, i stället för att bygga bra bostäder till alla. Det skriver Seluah Alsaati, Vänsterpartiet Storstockholm.

Robert Eriksson är 29 och bor inneboende i Farsta. Helin G. Gül är 47 år och är inneboende i ett litet rum i Akalla. De är några av alla dem som vet hur livet utan egen lägenhet begränsar.

Robert kan inte spika upp saker på väggarna eller köpa nya möbler. För rätt vad det är behöver han flytta. Sist han gjorde det behövde han slänga säng och skrivbord. I dag bor Robert tillsammans med flera andra personer. Visserligen är det folk han trivs med, men han har inte valt att dela vardagen med just dem.

Helin kan inte planera sin fritid själv utan måste anpassa sig till hyresvärdens planering. Hon får ingen tid för sig själv och har svårt att koncentrera sig på sina studier. Helin vet att hon inte stått tillräckligt länge i bostadskön för att få en lägenhet. I tre år har hon varit på jakt efter ett förstahandskontrakt. Helin drömmer om att bli fri. Hon vill kunna träffa vänner på ett normalt sätt och få sitt förhållande att funka.

I högerns samhälle går marknaden före människan. De låter bostadsbolagen bygga lyxvåningar som de kan sälja dyrt till rika, i stället för att bygga bra bostäder till alla. Värst är det i de rikaste kommunerna där det byggs fler villor än hyresrätter.

I Danderyd är det mer populärt att bygga golfbanor än hyresrätter. För några år sedan beslutade alliansen att bygga den fjärde golfbanan i kommunen, den här gången i Rinkebyskogen. Vänsterpartiet föreslog då, och föreslår fortfarande, att det området ska användas för att bygga hyresrätter på. I en kommun där det inte har byggts en enda hyresrätt på fyra år skulle det komma väl till pass. Men i stället för att ge Helin någonstans att bo gav alliansen överklassen ytterligare ett ställe att slå hole-in-ones på.

I Nacka tillämpar högern en låt-gå-politik där bostadsföretagen tillåts bestämma helt själva vad som ska byggas. Där byggs bostadsrätter på Kvarnholmen för 15 miljoner kronor och villor i Saltsjöbaden för 28 miljoner kronor. Men inga hyresrätter. Det är lyxbostäder som Robert, med sina tillfälliga anställningar, bara kan drömma om att flytta till.

Lidingö är ytterligare ett rikt område som sviker bostadssökande. Förra året färdigställdes det bara sex hyresrätter i kommunen. Samtidigt finns det gott om ställen att bygga mer på i Lidingö, särskilt vid området Centrum Torsvik. Så varför bygger inte Moderaterna mer? Jo, för de vill inte förlora röster nästa val. I stället för att ge vanligt folk möjlighet att få en bostad lägger de sig platt för de högljudda personer som gapar ”Bygg, men inte här!”

Vänsterpartiet lämnar inte walkover till marknaden. Vi tar ansvar för byggandet, från idé till att spaden sätts i marken. Med vår politik blir det fler klimatsmarta hyresrätter. Vi vill använda vår allmännytta mer effektivt för att bygga bort bostadsbristen. Det är fullt möjligt för kommunfullmäktige att uppdra åt till exempel Lidingöhem och Familjebostäder att bygga fler bostäder. Genom en aktiv mark- och upphandlingspolitik kan vi också pressa kostnaderna så att hyrorna hamnar på rimliga nivåer.

Vänsterpartiet arbetar för att skapa ett samhälle där alla har ett hem att trivas i. Vår bostadspolitik handlar om glädjen över att kunna sätta upp sin namnskylt på dörren när man får sitt första förstahandskontrakt. Det handlar om att kunna välja sina gardiner och plantera frön i balkonglådorna för att du vet att du kommer finnas där för att se dem blomma ut. Det handlar om att Robert, Helin och alla vi andra ska få krypa ner i vår egen säng och välja själva vem vi ska äta frukost med på morgonen.

Seluah Alsaati, ordförande Vänsterpartiet Storstockholm

I dag lanserar Vänsterpartiet Storstockholm förvalskampanjen Hem för alla.