Det är skillnad på budskapen ”Vi ska återförstatliga järnvägsunderhållet” och ”Vi vill återta kontrollen över järnvägsunderhållet”, skriver Jörgen Lundström i en replik till infrastrukturminister Anna Johansson (S).

Jag kan bara konstatera att ordvalet i valrörelsen och retoriken efter regeringsskiftet skiljer sig åt.

Före valet var budskapet ”Vi ska återförstatliga järnvägsunderhållet”. Efter valet säger regeringen ”Vi vill återta kontrollen över järnvägsunderhållet”.

Vad beträffar upphandlingarna av drift och underhåll är det konkurrensutsättningen av verksamheten samt misslyckade upphandlingar som gjort att kontrollen över underhållet tappats och blivit eftersatt. Att teckna nya kontrakt av karaktären ”lappa och laga” fyller inte det behov som finns utan låser bara fast oss i samma situation i ytterligare flera år.

Det är mindre än fyra år till nästa val, då borde ni gå till val på att ni har vänt trenden, och att järnvägen återfått förtroendet.

Vi är uppenbarligen överens om att nuvarande situation inte är hållbar, men för mig finns det inget att tveka om. När man står på avgrundens rand ska man inte ta ett kliv till.

Jörgen Lundström, ordförande Seko FO Infranord