Laila Naraghi. Bild: KrePart/Mikaela Lindholm

debatt Nej, Mikael Strandman, jag har inte missuppfattat SD:s motion. För oss socialdemokrater är det självklart att vara vaksamma mot förslag som rubbar den svenska rättsstatens principer, skriver Laila Naraghi (S) i en slutreplik.

Det finns några drag i Sverigedemokraternas argumentation som alltid återkommer, även i Mikael Strandmans replikmin debattartikel. Ett av dem är att partiets företrädare är ”missförstådda”. Det är ett av mönstren i SD:s offerkofta som de stickat till perfektion.

Nej, jag har inte missförstått. I motion 2019/20:544 skriver SD om åtgärder för att ”säkerställa allmänhetens och medias insyn”. Den typen av inskränkningar från statligt håll, riktade mot oberoende och fria föreningar, är olämpliga. Om det inte är vad SD avser föreslår jag att SD ska sluta skriva så i motioner i riksdagen.

Sedan är det ju det här med trovärdigheten. SD har gjort sig kända för auktoritära förslag och verkar faktiskt inte förstå vad demokrati, mänskliga rättigheter och oberoende handlar om.

Mikael Strandman har till exempel gått fram med förslaget att reportrar som anställs på Sveriges Television eller Sveriges Radio ska tvingas uppge sina politiska åsikter. När Norrtelje Tidning intervjuar honom om det och säger att det låter som åsiktsregistrering, svarar Strandman:

”Det är ju frivilligt om du vill ta en anställning, men visst kan det vara åsiktsregistrering. Det får man ta.”

I ljuset av SD:s politik är det självklart för oss socialdemokrater att vara vaksamma mot de av SD:s förslag som rubbar den svenska rättsstatens ordning och principer. SD säger sig älska vårt land, ändå vill de göra en extreme makeover och förändra allt i grunden. För det är vad SD:s förslag sammantaget innebär.

Jag önskar moderater, kristdemokrater och alla liberaler öppnar sina ögon och ser det.

Vi socialdemokrater kommer fortsätta att vara vaksamma mot SD:s politik. Vi kommer fortsätta att slå vakt om vårt gamla och fria Sverige som vi älskar.

 

Laila Naraghi, riksdagsledamot (S) i konstitutionsutskottet