Klara Rakic

debatt Kriminalitet och en parallell samhällsstruktur präglar vår vardag. Vad ska jag med friår till när vi knappt vågar gå utanför dörren, undrar MUFs Klara Rakic. 

Klockan är 20 en kylig vardagskväll och jag kliver av pendeltåget. Jag stänger av musiken som jag tidigare haft i hörlurarna och börjar snabbt rota i väskan i saknaden av mina hemnycklar. Jag hittar dem och pustar ut, samtidigt som jag sätter nyckelringen runt långfingret och håller hårt i nycklarna när jag går ut från stationen med raska steg, bara ifall något händer.

Jag känner hur oron kryper i mig, och kollar bakom båda axlarna för att se att ingen följer efter mig. Jag ser några ordningsvakter utanför pressbyrån och känner mig genast lite lättad. Nu är det endast 50 meter kvar till porten, det klarar jag. Men så börjar jag tänka på knivrånen och våldtäkterna som numera sker på en daglig basis i våra förorter och jag springer hem sista biten och stänger portdörren riktigt hårt efter mig.

2019 är inte över än och vi har redan haft över 100 skjutningar i Sverige, mellan 2014-2017 har anmälda våldtäkter ökat med 4,4 procentenheter (BRÅ).

Drygt varannan kvinna (48 procent) i socialt utsatta områden uppger att de känner sig otrygga vid utevistelse på kvällen(BRÅ).

Enligt NTU är det betydligt fler kvinnor som utsätts för sexualbrott, medan män i högre grad utsätts för miss­handel.

Var sjunde brott klaras upp och över hälften av dem skrivs av innan någon utredning ens har inletts.

Enligt BRÅ har misstron mot vårt rättsväsendet ökat, och vem kan klandra de som misstror.

Kriminalitet och en parallell samhällsstruktur präglar vår vardag, men kanske inte Magdalena Anderssons. Trots detta väljer den rödgröna regeringen att lägga 200 nya miljoner på friår.
Polisen får 120 miljoner ämnade att snabbare lösa sexualbrott, men det räcker inte på långa vägar. Vi behöver lägga en stor satsning på polisen för att lösa denna nationella kris.
Begreppet friår är missvisande, det är alltid någon annan som betalar. Vad ska jag, eller någon annan svensk i arbetarklassen, med friår till när vi knappt vågar gå utanför dörren?

Trygghet är en fråga som i allra högsta grad handlar om jämställdhet och jämlikhet. Oaktat vilket kön du har, var du bor, eller vad du har för etnisk bakgrund, är min vision att alla ska kunna känna sig trygga i Sverige.

 

Klara Rakic
Ordförande Moderat skolungdom Östra Real
Vice ordförande MUF Väsby