Jessica Leiding

debatt Äntligen finns medel för landets region- och kommunpolitiker att förbättra arbetsvillkor och höja kvaliteten i välfärden. Slösa nu inte bort möjligheten att investera i personalen, uppmanar Jessica Leiding från Kommunal Stockholms län.

I måndags presenterades regeringens höstbudget. Kommunal i Stockholms län välkomnar de stora satsningarna på välfärden. De behövs! I region Stockholm innebär satsningen drygt 690 300 000 kronor.

Resurserna är ett välbehövligt tillskott till verksamheter som länge dragits med stora problem. Äntligen finns medel att förbättra personalens arbetsvillkor och höja kvaliteten i välfärden. Det ansvaret vilar nu på landets region- och kommunpolitiker. Vår uppmaning är glasklar: slösa inte bort möjligheten att investera i personalen!

Det är dags att sätta stopp för delade turer, att ta bort osäkra anställningar och införa heltid som norm.

Coronakrisen har med all tydlighet visat att samhället inte klarar sig utan det fantastiska jobb som medlemmarna i Kommunal gör varje dag, året runt, dygnets alla timmar. Det är grundläggande för att välfärdens personal även i fortsättningen ska kunna göra sitt jobb.

Kommunal har länge efterfrågat mer resurser, satsningar på yrkesutveckling och bättre arbetsmiljö. Vi vill se modiga arbetsgivare som tar täten och vågar gå före. Det finns inga genvägar till höjd kvalitet i välfärden. Nu gäller det att använda resurserna i årets budget klokt och investera i förbättrade arbetsvillkor för personalen.

Det är dags att sätta stopp för delade turer, att ta bort osäkra anställningar och införa heltid som norm. Det är också dags att en gång för alla låta välfärdens proffs vara just proffs. Det är de anställdas kunnande och erfarenhet som, tillsammans med brukarens behov, ska ligga till grund för hur arbetet planeras.

Goda arbetsvillkor för personalen är en långsiktig och nödvändig investering. Nu finns chansen, ta den!

Jessica Leiding

Avdelningsordförande, Kommunal Stockholms län