Helene Hellmark Knutsson och Dag Larsson Bild: Mattias Vespä och Magnus Selander
Helene Hellmark Knutsson och Dag Larsson Bild: Mattias Vespä och Magnus Selander

Valet på söndag står mellan fortsatta privatiseringar och en än mer uppsplittrad vård – eller ordning och reda och mer tid för vårdpersonalen.

Köerna ringlar långa på de stora akutmottagningarna i Stockholmsregionen. Nästan en tredjedel tvingas vänta mer än fyra timmar. Av sjuka äldre över 80 år måste hälften vänta över fyra timmar. Moderaterna har frånsagt sig ansvaret och lagt det på marknaden att lösa.

Alliansen har under sina åtta år vid makten låtit en privatiseringsvåg skölja över Stockholmsregionen. Det har varit fritt fram för privata företag att öppna allt från närakuter till lättakuter och snabbakuter. I många fall handlar det inte om mer än stora eller kvällsöppna vårdcentraler. Uppsjön av olika ”akuter” har inte lyckats ge patienterna sammanhållen vård utifrån sina behov. Snarare har de ökat otydligheten för stockholmarna kring vart de kan vända sig.

Socialdemokraterna väljer en annan väg. Det krävs ett huvudansvar för att hålla samman akutsjukvården och flytta den närmre stockholmarna. Vi föreslår auktoriserade närakuter, tar bort prislappssystemet på vårdcentralerna och investerar i mer vårdpersonal.

Om vi får förtroendet efter valet lovar vi följande:

Inrätta auktoriserade närakuter – för en jämlik och tillgänglig vård i hela länet
Akutsjukvården måste komma närmre stockholmarnas vardag. Det ska vara enkelt att veta vart man ska vända sig och det ska gå smidigt att ta sig till närakuten från hemmet eller arbetet.  Vi inrättar närakuter i anslutning till närsjukhus i utpekade stadskärnor. Först på tur står utbyggnaden av närsjukhuset och närakuten i Handen. Vårt mål är att det ska stå klart 2018.

Säkra en sammanhållen vård för sjuka äldre – de ska inte tvingas till akuten
Sjuka äldre är i behov av snabbt omhändertagande utifrån sina behov. Därför ska det finnas särskilda äldrevårdplatser och rätt kompetens på närsjukhusen. Så kan vården av äldre organiseras kring patienten. Äldre ska kunna direktinskrivas på närsjukhusen och geriatriska avdelningar istället för att behöva uppsöka och vänta på akutsjukhusen.

Skapa mer tid med patienten på vårdcentralerna
Idag ersätts vårdcentraler efter antal besök istället för resultat och kvalitet. Den knappa tiden med läkaren gör att många väljer att vända sig till akutmottagningarna istället. Vi vill skapa en mer jämlik vård med mer tid till varje patient. Därför förändrar vi ersättningssystemet så att vårdcentralerna ersätts efter vårdtyngd och resultat, inte efter antal besök.

Investera i mer personal i akutsjukvården
Akutsjukvården lider av stor brist på vårdpersonal, inte minst sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor. Det är ohållbart redan nu. Vi vill ta ett tydligt arbetsgivaransvar och investera 400 miljoner extra årligen på mer vårdpersonal och stödfunktioner som kan avlasta vårdpersonalen. Därtill vill vi säkra en löneutveckling som är tydlig för personalen.

Landstingsvalet den 14 september står mellan fortsatta privatiseringar och en än mer uppsplittrad vård eller ordning och reda och mer tid för vårdpersonalen att möta och vårda patienter.

Helene Hellmark Knutsson (S), finanslandstingsråd i opposition
Dag Larsson (S), sjukvårdslandstingsråd i opposition