Emilia Bjuggren och Anders Österberg
Emilia Bjuggren och Anders Österberg

Den som är ung i Akalla har mycket sämre odds att lyckas i livet än den som är ung i Bromma. Det ska vi ändra på, skriver representanter för Stockholms nya ledning.

Alla unga borde ha lika bra odds i livet, lika bra möjligheter att utvecklas och nå sina drömmar. Så är det inte i Stockholm i dag. Den som är ung i Akalla har mycket sämre odds att lyckas i livet, än den som är ung i Bromma.

Ta skolan till exempel. En elev i Akalla har klart sämre odds att klara målen i skolan än en elev i Bromma. Betyder det att unga som går i skolan i Akalla är obildbara, och att alla barn i Bromma föds med läshuvud? 

Självklart inte. Synen att inte alla barn kan utvecklas, att föräldrarnas arv bestämmer vad en människa kan bli, övergavs för många år sedan. I stället skapade Sverige en skola där alla barn skulle ges lika bra utbildning, där alla barn skulle få samma möjligheter att nå sin fulla potential.

Men i dag är ojämlikheten tillbaka. Skolan misslyckas med att hjälpa exempelvis Akallabarnen att nå kunskapsmålen, och barn i områden som Akalla har sämre odds i livet. Det är ett misslyckande för hela Stockholm.

Vad innebär det att ha sämre odds i livet? Det innebär att allt blir svårare. Att du måste anstränga dig mer och ha mer tur, än den som har bättre odds än dig, att du måste kämpa för att ens komma i kapp.

Många lyckas göra det, trots sämre förutsättningar. Men alltför många lyckas inte. Och andra ger upp, långt innan de nått så långt de kan. Det är en grundläggande orättvisa att vissa barn ska behöva anstränga sig mycket mer än andra för att nå lika långt. Och ändå verkar detta faktum accepteras av många.

Så här behöver det inte vara.

Alla ska bedömas med samma måttstock oavsett om de bor i Akalla, i Bromma eller i Gamla stan. Det kan låta lätt och självklart, men det är det inte. Långt ifrån. Att se till att alla unga har lika bra möjligheter i livet kräver mycket, av var och en av oss. Det kräver att vi tillsammans bygger ett samhälle som är jämlikt på riktigt, inte bara i teorin.

Resan mot ett jämlikt och hållbart Stockholm startar nu med en ny ledning i stadshuset. Vi prioriterar att fler barn ska ha rätt till en förskola med behöriga pedagoger, att sänka kostnaden för att delta i fritidsaktiviteter och idrott och att alla ska ha rätt till läxhjälp under skolgången. Unga människor ska få chansen att påbörja sitt CV genom att få ett sommarjobb och unga människor som står utanför både jobb och utbildning ska ges möjligheter till utbildning, praktik eller arbete. 

Stockholm är på många sätt en fantastisk stad. Men när alla inte får ta del av stadens möjligheter hålls människor tillbaka. Det hämmar utveckling, och gör Stockholm fattigare. Vi kan aldrig låta oss nöjas med mindre än att Stockholm blir en fantastisk stad för alla.

Emilia Bjuggren, borgarråd Stockholm
Anders Österberg, ordförande Akalla S-förening