Bild: Flickr/ Joopey
Bild: Flickr/ Joopey

Med gemensamt ägda bostadsbolag kan vi ta oss ur bostadskrisen. Socialdemokraterna tar bristen på bostäder på högsta allvar.

Bostadsbristen är akut i Sverige, framför allt i landets storstäder. Både alliansen och Socialdemokraterna gick ut med vallöften om hundratusentals nya bostäder. Med anledning av den akuta bostadsbristen som råder måste demokratin nu växla upp arbetet för att tillgodose medborgarna med bostäder till en rimlig hyra.

Med ett politiskt läge som gått i baklås nationellt kommer kommunernas agerande att bli avgörande den kommande mandatperioden. Malmö kan bli inspirationskälla för resten av landet vad gäller bostadspolitiken.

Anledningen till att det inte byggs tillräckligt med hyresbostäder till rimliga priser är de höga svenska byggkostnaderna – där Sverige i relation till övriga Europa ligger i en alldeles egen division. Det genomsnittliga priset på att bygga bostäder i Sverige är hisnande 72 procent över genomsnittet i EU.

Bakgrunden till de höga byggkostnaderna är att ett fåtal byggbolag dominerar den svenska byggmarknaden. Kvaliteten på byggnationerna är hög men det är alldeles uppenbart att det inte finns någon fungerande konkurrens.

De stora byggherrarna, som JM, PEAB, NCC och Skanska, har alla krav på 20 procent i vinstavkastning vilket leder till minskad produktion av hyresrätter och höga kostnader för de som byggs. Sätts vinstavkastningskraven i relation till resten av näringslivet ligger de stora byggbolagen på över 300 procent högre avkastning än hela det privata näringslivets genomsnitt. Det är inte hållbart.

Strukturen på bostadsmarknaden måste därför bli bättre. Nödvändiga bostadsprojekt som ligger i den nedre gränsen för lönsamhet blir inte av. Trots att både fastighetsägaren och samhället gynnas av det blir byggarens vinstkrav ett hinder.

Det politiska ansvaret och delaktigheten är ett annat område som måste förbättras. Bostaden är en social rättighet och inte vilken vara som helst. Förtroendevalda församlingar måste ha verktyg för att kunna tillgodose medborgarnas behov av bostäder. Särskilt idag när läget är akut.

Därför har de rödgröna partierna i Malmö beslutat sig för att utreda möjligheten för kommunen att starta ett gemensamt ägt byggbolag. Riktiga problem kräver riktiga åtgärder. Med uppdrag att både äga, förvalta och bygga bostäder ges demokratin möjlighet att bekämpa bostadsbristen och medverka till en sundare konkurrenssituation på den idag oligopolartade svenska byggmarknaden.

Vi är inte ensamma i Malmö. SSU föreslår gemensamt ägda byggbolag i sin bostadsrapport och både i Göteborg och Norrköping har frågan börjat diskuteras på allvar. Socialdemokraterna vill få bukt med bostadsbristen på riktigt. Vi är beredda att vända på de stenar som krävs för att så ska bli fallet.

Daniel Wolski, Kommunfullmäktigeledamot för S i Malmö

Riad Aliefendic, Bostadspolitisk talesperson SSU