Alliansen och SD splittrar det helhetsgrepp som veteranutredningen skulle ta och kör över alla organisationer och myndigheter som berörs. Det är oacceptabelt, skriver Paula Holmqvist och Alexandra Völker.

Varje år deltar ett stort antal män och kvinnor i olika internationella insatser. Insatserna handlar om att främja fred, finnas som humanitärt stöd och att främja utveckling.

Det arbete de utför är oerhört viktigt, och utförs på uppdrag av den svenska staten. Det är dessa män och kvinnor som varje dag representerar Sverige, och som under oerhört tuffa omständigheter löser mycket svåra och viktiga uppgifter.

När de avslutar sin tjänstgöring är det vårt ansvar att både de och deras anhöriga får det stöd de behöver. Försvarsmakten ska vara en bra arbetsgivare och med det kommer även att ta ansvar när tjänsten är avslutad.

I maj 2014 blev slutbetänkandet i veteranutredningen klart. Att frågorna om hur arbetet med veteraner kan utvecklas blev ordentligt utrett ser vi socialdemokrater oerhört positivt på. Inte minst då utredningen tog ett brett grepp på veteranfrågorna och lämnar förslag för att lösa de olika utmaningar som finns kring utlandstjänstgöring och att återvända hem.

Samtidigt som veteranutredningen är på remiss har nu Kristdemokraterna lagt en motion som stöds av såväl de fyra partierna inom alliansen som av Sverigedemokraterna. Motionens förslag står utanför det som föreslagits av veteranutredningen och handlar om att inrätta ett veterancentrum. I veteranutredningen nämns att det bör inrättas en myndighet för veteranfrågor, inte veterancentrum, men det är också bara ett av utredningens olika förslag.

Att prioritera veteranfrågorna så att vi tar ett större ansvar för våra veteraner och deras anhöriga är något vi socialdemokrater delar. Just därför ser vi alliansens och Sverigedemokraternas agerande som ansvarslöst. De sätter sin egen prestige framför att finna de bästa lösningarna för veteranpolitiken som helhet.

Det alliansen och Sverigedemokraterna gör genom att driva igenom ett tillkännagivande om att ett veterancentrum bör skapas är att förbigå remissrundan på utredningens slutbetänkande och därmed de organisationer som direkt berörs av utredningens förslag. Det visar på en ovilja att lyssna. Därutöver splittrar de upp hanteringen av veteranpolitiken som borde hanteras i ett samlat grepp i stället för att behandlas som enskilda sakfrågor.

När vi nu delar synen på att arbetet med veteraner måste utvecklas och förbättras, varför då tvinga igenom beslut som varken analyserats ordentligt om det är det bästa? Att splittra upp det helhetsgrepp om veteranfrågorna som var syftet med den stora utredningen samtidigt som man kör över alla de organisationer och myndigheter som berörs är oerhört problematiskt.

För oss socialdemokrater är det ett helt oacceptabelt och ansvarslöst hanterande av en sådan viktig fråga. Vi vill ta ansvar för helheten och se till veteranernas bästa. Därför kommer vi rösta nej till Kristdemokraternas motioner.

Paula Holmqvist (S), ledamot i försvarsutskottet
Alexandra Völker (S), ledamot i försvarsutskottet