Bild: Magnus Bergström/ Röda Korset
Bild: Magnus Bergström/ Röda Korset

Regeringens lagförslag om stopp för familjeåterförening skapar mänskligt lidande. Riv lagen, inte familjer, skriver Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare Röda Korset.

I dag debatterar riksdagen en ny tillfällig lag som innebär att familjer som separerats under sin flykt inte kommer att kunna återförenas på många år. Och i morgon fattas beslutet.

Röda Korset vädjar nu till alla riksdagsledamöter: Sverige står vid ett vägskäl. Du har möjlighet att välja rätt väg.

Ytterst handlar det här om barn som kommer att få vara ifrån sin mamma eller pappa under väldigt lång tid. En av alla de som väntar på att återförenas med sin familj är Ahmad. Oron för familjen styr hans liv. Kriget i hemlandet tvingade Ahmad och familjen att fly. Ensam tog han sig sedan till Sverige, bland annat genom att göra en farlig båtresa över Medelhavet. Hans äldsta son, som är 18 år, har nu också flytt till Sverige. Men Ahmads fru och den andra sonen är i Jordanien. När de pratar säger frun att det går bra. Men Ahmad vet att situationen är svår för dem där.

Han vill inget hellre än att få återförenas med hela sin familj i Sverige. Men nu har han varit utan dem länge och han berättar att saknaden präglar hans tillvaro. När han är i skolan och lär sig svenska eller går till kaféet blir det ofta prat om familjen. Det finns alltid något som påminner mig om dem, säger han. Han försöker att planera för sin framtid i Sverige, men det är svårt att orka med när ovissheten är så stor.

Det finns många människor som likt Ahmad just nu lever i stor ovisshet.

Röda Korset är djupt oroade över den här lagen. Ingen ska behöva vänta i tre år på sin familj. Vi ser också flera allvarliga konsekvenser. Det handlar bland annat om att:

Fler riskerar sina liv när de flyr över Medelhavet
Vi ser en stor risk att de anhöriga som fortfarande befinner sig i kriget i Syrien och i dess närområden nu beger sig ut på den livsfarliga resan över Medelhavet. Detta är personer med egna skyddsbehov, som hade kunnat komma till Sverige tack vare att de är anhöriga, utan att riskera livet på Medelhavet.

Integrationen försvåras
Lagen innebär att de som får stanna i Sverige bara får tillfälliga uppehållstillstånd, vilket skapar en oerhörd otrygghet, när trygghet är fundamentalt för att få stånd en framgångsrik integration. Röda Korsets arbete med behandling av traumatiserade och torterade flyktingar och asylsökande visar också att ständig oro kan bidra till svår psykisk ohälsa, vilket ökar behovet av specialiserad vård.

Anställning blir viktigare än graden av skyddsbehov
Det är ytterst problematiskt att anställning kommer att vara mer betydelsefullt för ett permanent uppehållstillstånd än graden av skyddsbehov. En läkare kan nu tvingas ta ett enkelt jobb i stället för att ta ett snabbspår och validera sin utbildning, för att sedan börja arbeta som läkare i Sverige.

Om lagen röstas igenom av riksdagen så kommer Röda Korset att noga följa upp, bevaka och dokumentera konsekvenserna. Men det räcker inte. Även regeringen och riksdagen måste noggrant följa upp konsekvenserna. Ytterst handlar det om att titta närmare på mänskligt lidande, fördyrade integrationsinsatser och försämrade behandlingsinsatser.

Vi kan inte fortsätta att se på när människor dör i krig och konflikter eller på flykten till en trygg plats i Europa. Det är dags att agera. Och det är bråttom.

Riv lagen, inte familjer.

Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare Röda Korset