Robin Zachari

debatt Valet till Europaparlamentet brukar vara en trött affär, men i år är det annorlunda. Högernationalismens vindar blåser över Europa.

I många länder uppmuntrar nationalistiska partier och auktoritära politiker hat och försöker splittra samhället. Nu när de blivit större har deras EU-motstånd slängts i garderoben eftersom de ser framför sig hur de kan använda EU-valet för att bygga sin makt och förstöra vårt gemensamma Europa inifrån.

Men EU själv har också flyttat ifrån oss på många områden de senaste åren. Alltför ofta följer unionens politik de starka och företagens intressen. Det måste förändras om EU ska överleva.

En opinionsmätning som folkrörelsen Skiftet beställt från Sifo visar att 58 procent av alla röstberättigade kan tänka sig att rösta i EU-valet. Det är rekordmånga, där Stockholm leder röstningsligan med 61 procent medan endast 41 procent säger samma sak i mellersta och översta Norrland. Endast 10 procent säger att de inte kommer att gå och rösta.

58 procent kanske inte låter mycket i jämförelse med riksdagsvalen men i förra valet till Europaparlamentet gick bara 51 procent till valurnan, trots att valet var en del det berömda supervalåret. Nu vet vi att det finns en stor potential att överträffa det valresultatet med råge då dessutom var fjärde kan tänka sig att gå och rösta.

Om vi ska stoppa nationalisternas framfart måste progressiva gå från ord till handling och bege sig till valurnorna den 26 maj. Skiftet kommer därför att mobilisera medborgare inom en massiv pan-europeisk och svensk koalition kallad Ett Europa för alla – din röst mot nationalismen. Hundratusentals människor kommer gå ut på gator och torg för att demonstrera i bland annat Tyskland, Frankrike, Nederländerna, Österrike, Rumänien, Polen, Italien för ett annat EU som:

  • Försvarar mänskligheten och mänskliga rättigheter

  • Står för demokrati, mångfald och yttrandefrihet

  • Garanterar social rättvisa

  • Är en drivkraft för grundläggande ekologisk förändring och en lösning på klimatkrisen

I Sverige kommer Skiftet leda koalitionsarbetet med målsättningen att arrangera en bred folklig uppslutning genom demonstrationer i Stockholm, Göteborg och Malmö den 19:e maj. Samma dag kommer hundratals aktivister runt om i landet hänga upp dörrhängare på 100 000 dörrar som uppmanar de som bor där att rösta för ett Europa för alla. Efter det kommer vi ordna en digital mobilisering där vanligt folk uppmanar sina vänner och familj att gå och rösta

Just nu är koalitionen i sin linda i Sverige och över 100 organisationer har bjudits in, men vi måste bli många fler organisationer som står bakom detta. För att säkra ett demokratisk framtid för Europa krävs din röst mot nationalismen. Därför ber vi dig att läsa plattformen och få de organisationer som du vet står upp för våra värderingar att ansluta sig rörelsen, för ett Europa för alla. Annars kommer högernationalisterna ta makten i Europaparlementet. Om de gör det finns ingen återvändo.

Robin Zachari, kanslichef på folkrörelsen Skiftet